Elena Bartolomé, professora del Departament de Mecànica de l’EUSS

Elena“Els nostres alumnes són persones amb nom i cognoms i no un número”

L’Elena es dedica a la docència a l’EUSS però la seva curiositat i passió per trobar coses noves ha fet que dediqui part del seu temps a la recerca. Ara ha portat a terme una investigació sobre la sintetització i descripció de les propietats magnètiques d’una nova molècula imant.

Quina és la teva relació amb l’EUSS i des de quan?

Sóc professora del departament de Mecànica de l’EUSS a temps complet, amb dedicació parcial a la recerca des de l’any 2006.

Quina és la teva especialitat?

Vaig estudiar Ciències Físiques a la Universitat de Saragossa i em vaig doctorar en Física Aplicada a la Universitat de Twente (Holanda) l’any 2002. Després vaig treballar com “post-doc” a l’Institut de Ciència de Materials de Barcelona (ICMAB-CSIC) i al Grup d’Electromagnetisme de la Universitat Autònoma de Barcelona (UAB) fins que em vaig incorporar a l’EUSS. Dins del camp de la Física Experimental, m’he especialitzat en la recerca de les propietats magnètiques a molt baixes temperatures de materials funcionals, com els Superconductors i els Imants Moleculars.

Per què vas decidir anar pel camí de la investigació?

La naturalesa és tan bonica i hi ha tant per aprendre! Des de sempre he tingut curiositat per entendre com funcionen les coses, per saber, per descobrir… Tots els nens tenen aquesta inquietud però alguns fem d’això la nostra professió. L’excitació que produeix observar un fenomen nou podria comparar-se a la que van haver de sentir els primers exploradors del Polo. Si a més aconsegueixes comprendre aquest fenomen després de molt esforç… aquest moment “Eureka” és fantàstic!

Com ha estat la investigació que has portat a terme sobre la sintetització i descripció de les propietats magnètiques d’una nova molècula imant?

El treball sobre aquest nou imant molecular de disprosió, el {Dy(α-fur)3}n, ha estat fruit del treball en equip a nivell internacional de diversos grups de recerca, la qual cosa sol ser habitual en aquest camp. Les mostres provenen de l’Institut de Química Macromolecular de Romania, la caracterització estructural es va realitzar a l’Institut de Química de l’Acadèmia de Ciències de Moldàvia, i les mesures magnètiques a temperatures criogèniques es van dur a terme a l’Institut de Ciència de Materials d’Aragó de Saragossa.

La recerca ha estat especialment llarga i plena de sorpreses (com la conquesta del Polo) però ens ha aplanat el terreny per comprendre altres compostos relacionats que estem estudiant.

Per què han investigat en aquest terreny?

Des del seu descobriment, als anys 90, els imants moleculars s’estan investigant intensament ja que presenten fenòmens físics espectaculars (com el tunneling quàntic magnètic). A més podrien ser la base de la “spintrónica”, un nou tipus d’electrònica que podria augmentar considerablement la densitat d’emmagatzematge d’informació dels dispositius actuals i permetre la computació quàntica.

Els imants moleculars són capaços de mantenir dos estats ben definits, amb el seu “spin” (o imanació) cap a “a dalt” (1) o cap a “a baix” (0), separats per una barrera energètica. Un dels reptes actuals és comprendre -per controlar- els factors que determinen l’altura d’aquesta barrera, i els “camins” que permeten que un spin passi d’un estat a un altre. Curiosament, en el {Dy(-fur)3}n, vam veure que, tan sols canviant la posició d’un dels lligants orgànics que envolten a l’ió de disprosió, la barrera energètica es podia arribar a triplicar.

Creus que l’EUSS propicia aquest tipus d’investigacions?

L’EUSS és un centre universitari relativament petit, amb un planter de professors que, necessàriament, ha de ser molt variat per poder cobrir els diferents ensenyaments que s’imparteixen. Això fa difícil tenir massa crítica per poder realitzar recerca in situ en una línia molt concreta. Per aquest motiu, l’aposta actual de l’EUSS per la recerca consisteix a facilitar que els professors que ho desitgin, dediquin part del seu temps a investigar en el si de grups de recerca externs.

Cal tenir en compte que la recent implantació de les titulacions de grau a l’EUSS ha suposat la incorporació d’un bon nombre de professors doctoris -o en vies de ser-ho- que estan duent a terme recerques capdavanteres en àrees tan diverses com l’Enginyeria i Física de Materials (superconductores, biomaterials, òxids multifucionals, composites…), els Fluïts, la Química orgànica i inorgànica, l’Electrònica (metamaterials, computació paral·lela), la Innovació en l’Educació, l’Organització Industrial etc.

Aquest nou escenari està suposant un considerable augment del rendiment científic de l’EUSS, en termes de nombre de publicacions anuals. De cara al futur, seria interessant aprofitar la força investigadora que ja tenim per crear encara més valor afegit per a l’escola. Per exemple, es podria augmentar la difusió interna i externa dels resultats, de manera que els nostres estudiants siguin més partícips de la vida científica del centre, que vegin que els seus professors estan treballant en el més “hot” del moment, que es desperti la seva curiositat, que puguin participar en petits projectes de recerca o de suport tècnic a aquesta. A més, tenim idees per fomentar sinergies entre els mateixos investigadors de l’EUSS.

Com valoraries l’ensenyament que es dóna a l’EUSS?

L’ensenyament està molt orientat a la pràctica. Tenim la filosofia que les coses es comprenen millor tocant, muntat i provant. També destacaria que treballem el desenvolupament de competències transversals que actualment valoren molt les empreses, com el saber treballar en equip, parlar en públic (també en anglès), escriure informes tècnics, defensar un projecte, etc.

Què creus que la diferencia d’altres universitats?

Crec que un dels trets diferenciadors que més aprecien els nostres alumnes és la disponibilitat dels professors, el tracte familiar i l’atenció personalitzada que reben. Cada estudiant és una persona amb nom i cognoms i no un número. De vegades entren al despatx a fer-te una consulta i t’expliquen tots els seus dubtes, els seus problemes… fins i tot si han renyit amb la xicota!

Com definiries el teu pas a l’EUSS?

Primer de tot, la meva entrada a l’EUSS va ser una immersió en la docència, ja que fins llavors m’havia dedicat exclusivament a la recerca. Compaginar les dues facetes és de vegades una tasca difícil: és com jugar al Barça uns dies i entrenar a la cantera uns altres. L’exigència, la intensitat, els ritmes són molt diferents. No obstant això, és una labor gratificant i tots sabem que per tenir un bon equip el dia de demà, cal cuidar la cantera.

D’altra banda, el contacte diari amb els nois i noies de l’EUSS em fa estar al dia i comprendre la realitat dels nostres joves avui. En aquests anys, he reflexionat molt sobre què significa educar. És un tema que considero molt important, entre altres coses, perquè tinc tres fills. Dels meus companys de treball aprenc un munt cada dia, la “comunitat EUSS” és rica, variada, divertida… i als meus estudiants m’agradaria transmetre’ls, abans de res, la passió per aprendre i millorar una mica cada dia.