Materials Electrònics Avançats: capes Nanocompostes híbrides Superconductor-Ferromagnètic fabricades per mètodes químics

La relació entre les propietats Superconductores i Ferromagnètiques dels materials és un tema que s’està investigant intensament en l’actualitat per la riquesa de fenomenologia física trobada i el potencial interès dels materials híbrids (SC-FM) per aplicacions en electrònica.

La Dra. Elena Bartolomé, investigadora de l’EUSS acaba de publicar un article a la revista Advanced Electronic Materials sobre “Capes híbrides Nanocompostes formades per un Superconductor d’YBCO amb inclusions Ferromagnètiques, preparades a partir de dissolucions químiques col·loïdals”. Aquestes capes híbrides permetran l’estudi d’aspectes fonamentals com ara la nucleació de Superconductivitat i els mecanismes  d’ancoratge de vòrtexs en capes SC-FM.  La publicació d’aquest treball és especialment important pel Sincrotró ALBA de Barcelona, ja que les mostres d’aquest article es van fer servir per estrenar el Sincrotró, ara fa cinc anys. Notícia de l’any 2012: Sincrotó ALBA.

Esquema de la preparació de les capes de Superconductor amb inclusions Ferromagnètiques a partir d’una dissolució química col·loïdal.

La caracterització d’aquestes capes híbrides va requerir la combinació de múltiples tècniques estructurals (difracció de raigs X, microscòpia d’alta resolució STEM, espectroscòpies EDX i EELS) i magnètiques (magnetometria SQUID i XMCD). De fet, aquestes mostres van ser objecte del primer experiment realitzat per estrenar el Sincrotró ALBA de Barcelona.

Cicle de Magnetització de la capa Superconductora amb inclusions Ferromagnètiques.

Aquest treball ha sigut possible gràcies a la col·laboració amb un ampli equip d’investigadors de l’Institut de Ciència de Materials de Barcelona (ICMAB), dels Sincrotrons ALBA (Barcelona), SOLEIL (París), la Universitat de Gent (Bèlgica) i el Laboratori de Microscòpies avançades de la Universitat de Saragossa.