Helena Yelmo, guanyadora del premi WONNOW: “A les escoles s’han d’incentivar més activitats tecnològiques per sembrar l’interès en les dones”

Recentment, Caixabank i Microsoft han atorgat 11 premis per reconèixer l’excel·lència acadèmica universitària de joves universitàries de les carreres tècniques, amb l’objectiu d’impulsar el talent femení en sectors com l’enginyeria i afavorir la diversitat. L’Helena Yelmo, Alumni EUSS i guanyadora d’un dels premis, ha rebut una beca remunerada per treballar en CaixaBank i poder desenvolupar el seu currículum i els seus coneixement. Parlem amb ella per conèixer com ha estat el procés, com està impulsant la seva carrera aquesta experiència i com veu el futur de les dones en enginyeria.

 

Com vas decidir presentar-te al premi WONNOW de CaixaBank i Microsoft?

Vaig decidir apuntar-me a aquest premi perquè em brindaven l’oportunitat de poder treballar amb tecnologies punteres dins l’àmbit professional. En el meu cas en concret, he pogut veure noves tecnologies que en el grau no vaig tenir l’oportunitat de conèixer.

Com has viscut el procés i el teu anunci com a guanyadora?

Per guanyar el premi havies de passar diferents fases. Les primeres fases eren més de caràcter acadèmic i les últimes de caràcter més personal. Cada cop que superava una fase em sentia més animada, ja que les expectatives de guanyar eren molt més altes que al principi. Un cop vaig arribar a l’última fase sabia que les probabilitats d’obtenir un dels premis era molt real, però tot i això estava nerviosa per saber si realment ho havia aconseguit.

Què suposa aconseguir aquest premi?

Ser guanyadora del guardó és la recompensa de tot l’esforç i dedicació durant el meu període d’estudis en enginyeria. A més, poder desenvolupar-me, aprendre i aplicar noves tecnologies és una gran satisfacció i un gran valor afegit a la meva formació com a enginyera.

Com creus que pot impulsar la teva carrera com a enginyera?

Començar a aprendre aquestes noves tecnologies em pot ajudar al futur professional, a través de l’experiència i el coneixement que adquiriré sobre com aplicar-les de forma real.

Creus que s’aconseguirà més participació de les dones en aquestes carreres de caire més tècnic?

Personalment, crec que incrementaran el nombre de dones en les carreres tècniques, ja que avui en dia tots els joves creixen acompanyats de la mà de la tecnologia. Aquest fet provoca un interès creixent per aquestes eines, que potser abans no existia tant.

Com creus que poden incrementar aquestes xifres de joves universitàries? Que les pot engrescar a unir-se a carreres d’enginyeria?

Crec que dins les escoles s’han d’incentivar més activitats relacionades amb la tecnologia per tal de sembrar un interès en les dones. També s’han d’eliminar els estereotips que carreres com l’enginyeria són per a homes i carreres com la infermeria per a dones.

Com penses seguir amb el teu futur com a enginyera?

Actualment, estic estudiant el Màster en Enginyeria Industrial Biomèdica. Una part de la tecnologia que sempre m’ha atret molt és la robòtica i la intel·ligència artificial, i per aquest motiu la meva feina ideal seria treballant en projectes d’intel·ligència artificial dins del sector biomèdic.