L’EUSS destina l’estalvi originat per la Covid-19 a augmentar el pressupost de beques

Parlem amb l’Iria Fraga, Cap de Departament de l’Estudiant, amb motiu de la publicació de la resolució definitiva de les beques de la Fundació Rinaldi per al curs 2020-2021.

Hi ha hagut algun efecte de la crisi sanitària a les sol·licituds? S’ha notat un augment de les mateixes?

Sí. Aquest tema ha estat molt present en tot el procés.

Primer, redactant les bases: no sabíem ni quan ni com es podria lliurar la documentació necessària, així que ha estat una mica més difícil decidir les dates que en cursos anteriors. Estàvem també pendents de quan es podrien matricular els alumnes de nou accés, i de quan s’aixecaria el confinament. Treballem molt en la redacció de les bases, perquè a més d’introduir diverses novetats, a la Sara Redondo, cap de Gestió Acadèmica, se li va ocórrer que podríem incloure un formulari de pre-sol·licitud a la web per informar de possibles variacions en els terminis, en l’obertura de l’EUSS, etc. Es van rebre unes 110 pre-sol·licituds, el que demostra el gran interès en les beques.

Després, a l’hora de sol·licitar les beques, hi ha hagut un augment respecte a l’any passat: el total de sol·licituds és de 143, sent l’augment d’ajut a l’estudi més gran que les altres modalitats: 81 enfront de 53 beques de Col·laboració i 9 beques Don Bosco. La majoria s’han desplaçat a l’EUSS a presentar la sol·licitud, però també hem tingut sol·licituds que han arribat per correu certificat.

I a l’hora de concedir-les, hi ha sol·licituds que vénen acompanyades d’una breu explicació de canvis en la situació personal o familiar, que és una cosa que l’any passat no ens trobàvem. Per confidencialitat, òbviament, no puc comentar més detalls.

Com s’ha adaptat la concessió de beques a la crisi sanitària? Hi ha hagut alguna modificació?

Els pressupostos s’aproven any a any; així que no podíem modificar la quantitat pressupostada. Quan es van aprovar els pressupostos al desembre, tot això era impensable, així que els diners destinats a beques era el que era. Però, amb el que teníem, sí que vam decidir fer una redistribució de tot el pressupost de beques; i en lloc de separar els tres tipus de beques i de separar els tres pressupostos, es va pensar a sumar-ho tot i redistribuir-les en el moment de la concessió, depenent de les necessitats reals de l’Escola, i també considerant el nombre de sol·licituds que a la fi resultés haver-hi per a cada tipus. I així es van redactar les bases amb un sol pressupost.

A més, el tancament de l’edifici de l’EUSS durant setmanes a causa de la pandèmia del Covid-19, va generar un estalvi de 20.000 €, que direcció i el Patronat van decidir que fossin íntegres per a les beques de la Fundació Rinaldi. Això no està comptabilitzat en les bases de la convocatòria, perquè és posterior a la seva redacció, però sí que s’han repartit 20.000 € més dels previstos inicialment. Crec que és una cosa que val la pena que se sàpiga. Sempre diem que els alumnes a l’EUSS són persones i no números, i que treballem en un ambient de familiaritat; són fets com aquests els que demostren que això és veritat.

I en fer el barem s’han tingut en compte els canvis (sempre justificats) en la situació personal o familiar a causa de malalties i / o ERTOS, acomiadaments, etc. i sempre considerant les bases, és clar.

Quantes beques més s’han pogut donar amb aquests 20.000 €?

A l’estar pressupostat tot unit i en fer la redistribució és una mica complicat calcular-ho detalladament; però sí que puc dir que respecte al que estava previst inicialment, entre la redistribució i el fons addicional, les beques d’Ajut a l’Estudi s’han pogut duplicar, i les de col·laboració han augmentat en un 50%, aproximadament. Si comptéssim al brut, uns 1.000 € per beca, serien uns 20 becats més, però no és ben bé així: depèn, entre altres coses, del nombre de crèdits que es matriculin o d’on es facin les hores de col·laboració.

Quantes beques s’han donat aquest any?

El total d’alumnes becats en aquesta convocatòria és de 73, que és un 51% de les sol·licitades. Si excloem els que no complien els requisits de les bases, per modalitat, hi ha hagut una ràtio de concessió / sol·licitud del 55% en Ajut a l’Estudi; un 95% en Col·laboració i un 44% en la beca Don Bosco. Tot i que aquests números podrien augmentar si hi hagués una convocatòria extraordinària.

Parlem de les novetats d’aquest any.

A l’englobar tots els pressupostos en un, no semblava tenir gaire sentit fer tres bases diferents. Així que vam redactar unes úniques bases en què apareixen els tres tipus de beques. Com a inconvenient, són una mica més llargues del que és habitual, però tenen la comoditat que està tot en el mateix lloc. Es van actualitzar també les rendes econòmiques i es va incloure la definició de sustentadors principals i secundaris per tractar de ser més objectius en el barem econòmic.

L’altra gran novetat és que vam fer un munt de “preguntes freqüents” amb les seves respostes que són a la web; la idea és que sigui àgil consultar informació important sense haver d’anar a buscar-ho a les bases, ni enviant emails o preguntant a Gestió Acadèmica.

Hi ha alguna pregunta freqüent que us hagin fet i que no estigui a la web?

Sí! Perquè quan les vam redactar no se’ns va ocórrer, i és la pregunta estrella d’aquesta última setmana: Per què es denega una beca per puntuació?

I quina seria la resposta?

Que les beques tenen un pressupost limitat. Un cop fet el barem totes les sol·licituds, es comencen a donar de major a menor puntuació i s’arriba fins on s’arriba, semblant a com funciona una nota de tall. Els que queden fora perquè s’acaba el pressupost, passen a llista d’espera (i s’indica que la denegació és per puntuació). Així que han de pensar que encara hi ha esperança.

I per què hi ha esperança?

Perquè a l’octubre o al novembre hi ha una altra convocatòria, però només per a nou accés. Si a l’octubre sobra pressupost, es torna a fer una redistribució entre els que estan en llista d’espera i hi ha estudiants que s’emporten grates sorpreses, ja que ja no s’ho esperen (perquè tampoc han de sol·licitar res més). Depenent de quants diners i sol·licituds d’espera hi hagi, es podrien fer diverses coses, però de moment, no puc aportar res més fins que no tingui el nombre real. Caldrà esperar a l’octubre o novembre.

Tornant al tema de la Covid, les beques d’aquest curs que acaba, què ha passat amb els becaris de col·laboració durant el confinament?

Doncs alguns han fet hores telemàtiques durant el confinament, però la majoria, a l’ésser una col·laboració presencial no han pogut completar les seves hores (150 h / anuals), així que a l’abril, després de reunir-nos i parlar-ho, vam decidir direcció, administració i departament de l’estudiant, portar una proposta a l’equip directiu que era que els becaris cobressin igual les hores de confinament fent un càlcul de les que portessin abans del confinament i calculant una mitjana setmanal. Amb aquesta mitjana es calcula la quantitat a cobrar durant el confinament. Més o menys, un becari que hagués fet les hores que tocaven abans del confinament, cobrarà la beca íntegra, el que hagués fet menys, cobrarà menys, i el que no hagués fet res, doncs no cobrarà res. La idea era ser equitatiu amb tots, i vist que la situació ja era complicada, que no se’ls penalitzés a més sense cobrar la beca. A més, ara al juliol, a l’obrir l’Escola, se’ls ha donat l’oportunitat de venir de nou a fer unes (poques) hores presencials quan ha calgut donar un cop de mà.

Com es viu el procés de concessió de beques? Es gaudeix o es pateix?

Les dues coses! Les dates són una mica horribles per treballar fort, i més amb un curs com aquest, que ja anem esgotades. Però, més enllà de l’anècdota d’aquest curs, és un tema bastant ambivalent: d’una banda és una gran responsabilitat repartir els gairebé 130.000 € (imposa una mica); de l’altra, et vindria de gust concedir-les totes sense més; i quan veus que es queden fora, fa una mica de ràbia. Al final, coneixes als alumnes, als quals has tingut a classe i saps quant els ha costat arribar a la mitjana de 7, als quals van tenir beca l’any passat, als que sempre que demanes col·laboració per al que sigui, sempre s’apunten…. La veritat és que de vegades es passa una mica malament, però faig com el que els recomano jo a ells: penso que al novembre podré concedir les que han quedat pendents, i espero que així sigui.