Robòtica educativa

robotica educativa (3)L’EUSS va ser, el passat 19 d’octubre, la seu de la final del torneig estatal de la World Robot Olympiad (WRO), la competició de robòtica educativa internacional per a nens i joves que té com a finalitat promoure la ciència, la tecnologia, l’enginyeria i les matemàtiques, tot fomentant els valors del treball en equip, la innovació, la creativitat i la cultura de l’esforç.

Els participants, nens i joves de 7 a 19 anys, es van presentar agrupats en equips de 2 o 3 membres amb l’objectiu desenvolupar la seva creativitat i la seva capacitat de resolució de problemes. Aquest torneig, que utilitza materials de la marca LEGO, es diferencia d’altres competicions perquè el robot ha de ser muntat durant la prova sense que els participants puguin rebre l’ajut del seu entrenador.

Aquesta edició de la WRO és la primera que se celebra a l’Estat espanyol i la Final Internacional va tenir lloc a Jakarta, Indonèsia, entre el 15 i el 17 de novembre de 2013. La competició va iniciar-se el 2004 i en la passada edició hi van participar més de 17.000 equips de 35 països.

L’EUSS continuarà donant suport a la WRO dos anys més gràcies a un acord amb la Fundació educaBOT, encarregada d’organitzar la competició a tot l’Estat. El Director de l’EUSS, Carles Rubio, va assenyalar la importància d’aquesta entesa perquè “compartim el propòsit de despertar l’interès i el coneixement de la tecnologia robòtica entre la població més jove”

Amb aquest mateix propòsit, l’equip de “Garrins Metàl·lics” de l’EPS de la Universitat de Vic va visitar uns dies abans l’EUSS amb l’objectiu d’explicar la seva experiència en la competició internacional de disseny mecànic i robòtica First Tech Challenge (FTC). L’equip va explicar com s’havia construït el robot que van presentar a la competició i va fer una demostració del seu funcionament. L’EUSS va aprofitar la visita per manifestar la seva intenció de crear un equip per poder competir en la FTC de 2014.

La First Tech Challenge (FTC) es la categoria superior de la coneguda First Lego League (FLL). La competició està dirigida a estudiants d’entre 18 i 23 anys i els convida a dissenyar, fabricar, muntar i programar un robot que sigui capaç de treballar tant de forma autònoma como teledirigida.