Màster Class “Marketing Industrial”

El passat dimecres 27 de maig es va celebrar la 2a MasterClass del curs 2014/15 on el tòpic era “Màrqueting B2B vs B2C” presidits per una taula de Lego i tres cadires Xavier Gallardo (director del màster MDOI) presentava els dos ponents de la sessió, el Dr. Jesús Peñafiel, director de marketing d’AMES, i el Sr. Gonzalo Batista, Lighting Business Manager de SimonLED.

P1100391La primera ponència va ser un clar exemple de l’evolució, l’èxit i la internacionalització d’una empresa familiar en el sector de l’automoció. El Dr. Peñafiel ens va explicar la seva àmplia experiència en l’àmbit comercial tant en un mercat d’oferta com un de demanda i la necessitat de la creació d’un departament de màrqueting fins al moment inexistent en l’empresa. Segons la seva experiència el departament de màrqueting ha ajudat a seleccionar i prioritzar millor els clients i els projectes en els quals treballar per optimitzar millor els recursos, aspecte vital en un mercat de demanda. Aquest fet s’ha traduït en batre records de facturació i de beneficis amb la conseqüent expansió i internacionalització.

P1100400

La segona ponència la va protagonitzar el Sr. Gonzalo Batista, del grup Simón, empresa catalana gairebé centenària que ha passat de fabricar interruptors a posicionar-se al mercat de la il·luminació LED. Va ser una lliçó d’estratègia, posicionament i segmentació de producte en el mercat. A través de la seva experiència de l’apartat tècnic ens va guiar pel món de la lluminositat per explicar les dues marques que tenen en el mercat i com l’aparició de la tecnologia LED els ha permès cobrir una àmplia quota de mercat amb els seus dos gammes de producte, una de il·luminació tècnica (botigues, oficines, biblioteques …) i l’altre mes orientada a la decoració i disseny (exposicions, museus, domicilis).

P1100416

Durant el torn de preguntes el Dr. Peñafiel va ressaltar la dificultat de la gestió del canvi en països de cultures diverses i la importància de mantenir la cultura pròpia de l’empresa. I per la seva banda, el Sr. Batista va explicar l’acrònim “B2PIC” que havia escrit a la pissarra, on s’afegeixen “Preinscriptors” i “Instal·ladors” com a públics que també cal tenir en compte i captivar/seduir per poder assolir l’objectiu final d’arribar al “Consumidors”.

P1100436

En aquesta MasterClass hem pogut veure dos tipus de màrqueting força diferenciat, el primer mes orientat a prioritzar, guiar i planificar on cal anar a vendre per obtenir els millors resultats i el segon més orientat al posicionament d’una marca o producte per obtenir més vendes . Aquests dos testimonis ens han ensenyat dues modalitats diferents de fer màrqueting en dos àmbits totalment diferents.

P1100428

Volem agrair el treball de l’alumne del MDOI, Guillem Benet, que ha possibilitat el resum de les paraules dels ponents.