Les xerrades sobre qualitat i una masterclass del MDOI: protagonistes de l’actualitat acadèmica

Els professors Elena Bartolomé i Ignasi Florensa en el marc de les seves assignatures de Gestió de la Qualitat del grau d’enginyeria en Organització Industrial i de Control de Qualitat del grau d’enginyeria en Mecànica han convidat a profesionals de l’àmbit de la Qualitat per fer un cicle de xerrades.

El primer dimarts en Jordi Caner, Retail Operations Manager de BOPAN els va parlar de la qualitat i gestió en l’àmbit del pa i de la degustació en una petita empresa.

El següent dimarts, Nieves Porcar, Bosch Production System (Lean Manufacturing) Plant Coordinator, els va parlar de la gestió de la qualitat a la planta de Castellet de Bosch de l’àmbit de l’automoció.

FOTO_XERRADESPer acabar el cicle de xerrades, els van visitar en Josep Brossa, coordinador de qualitat i la Fina Ferrando, directora d’ESO i Batxillerat dels Jesuïtes del Clot. Tots dos ens van parlar del procés d’acreditació d’una ISO 9001 en l’àmbit de l’educació.

Per la seva banda, el passat dimecres 27 de maig es va celebrar la 2a MasterClass del curs 2014/15 on el tòpic era “Màrqueting B2B vs B2C” presidits per una taula de Lego i tres cadires Xavier Gallardo (director del màster MDOI) presentava els dos ponents de la sessió, el Dr. Jesús Peñafiel, director de marketing d’AMES, i el Sr. Gonzalo Batista, Lighting Business Manager de SimonLED.

FOTO_MASTERCLASSLa primera ponència va ser un clar exemple de l’evolució, l’èxit i la internacionalització d’una empresa familiar en el sector de l’automoció. El Dr. Peñafiel ens va explicar la seva àmplia experiència en l’àmbit comercial tant en un mercat d’oferta com un de demanda i la necessitat de la creació d’un departament de màrqueting fins al moment inexistent en l’empresa. Segons la seva experiència el departament de màrqueting ha ajudat a seleccionar i prioritzar millor els clients i els projectes en els quals treballar per optimitzar millor els recursos, aspecte vital en un mercat de demanda. Aquest fet s’ha traduït en batre records de facturació i de beneficis amb la conseqüent expansió i internacionalització.

La segona ponència la va protagonitzar el Sr. Gonzalo Batista, del grup Simón, empresa catalana gairebé centenària que ha passat de fabricar interruptors a posicionar-se al mercat de la il·luminació LED. Va ser una lliçó d’estratègia, posicionament i segmentació de producte en el mercat. A través de la seva experiència de l’apartat tècnic ens va guiar pel món de la lluminositat per explicar les dues marques que tenen en el mercat i com l’aparició de la tecnologia LED els ha permès cobrir una àmplia quota de mercat amb els seus dos gammes de producte, una de il·luminació tècnica (botigues, oficines, biblioteques…) i l’altre mes orientada a la decoració i disseny (exposicions, museus, domicilis).

En aquesta MasterClass hem pogut veure dos tipus de màrqueting força diferenciat, el primer mes orientat a prioritzar, guiar i planificar on cal anar a vendre per obtenir els millors resultats i el segon més orientat al posicionament d’una marca o producte per obtenir més vendes.