‘Beyond Reality AR’, un dispositiu de realitat augmentada amb aplicació industrial que funciona a través dels gestos

  • Pol Leyva, alumni de l’Escola Universitària Salesiana de Sarrià, ha dissenyat un dispositiu de realitat augmentada que ofereix un control d’aplicacions mitjançant gestos.
  • El projecte ha estat guardonat recentment amb el Premi al Projecte Guanyador en el VibeZ Festival de Barcelona.

Desplaçar, voltejar o canviar d’ubicació un robot de realitat augmentada a través del moviment de les mans ja és possible. Aquesta és una de les funcions de “Beyond Reality AR”, el dispositiu que ha dissenyat el jove enginyer Pol Leyva, mentre era alumne del grau d’Enginyeria Electrònica Industrial i Automàtica a l’Escola Universitària Salesiana de Sarrià (EUSS), i que ara obre noves possibilitats en el camp industrial.

“Beyond Reality AR” és un projecte que es basa en el desenvolupament d’un dispositiu de realitat augmentada que inclou un control d’aplicacions mitjançant gestos, amb la finalitat d’integrar funcionalitats tecnològiques amb l’experiència humana. El resultat podria aplicar-se en la millora de processos industrials com el manteniment, el disseny, el control de qualitat, la logística o la programació i el control de robots.

“La part més innovadora és que l’eina et permet la interacció mitjançant gestos. En el moment de començar a treballar-lo ni tan sols s’havia plantejat l’aplicació industrial d’una cosa així”, compte l’enginyer Pol Leyva. El seu disseny, batejat com ‘Beyond Reality AR’, permet estar connectat i manipular un robot de realitat augmentada a través d’un simple moviment de la mà. “És una cosa que pot funcionar molt bé per a simulacions, per a controls a distància o fins i tot per a temes de formació”, afegeix.

“El projecte d’en Pol és un treball excel·lent i complet que engloba molts elements innovadors”, assegura Llorenç Servera, enginyer i tutor de Leyva a l’escola universitària, “Probablement les aplicacions que arribin al mercat siguin diferents a la idea original, però el camí és bo”. El treball va ser el projecte de final del grau d’Enginyeria Electrònica Industrial i Automàtica de l’Enginyeria que Leyva va cursar a l’EUSS, que destaca per l’acompanyament als alumnes que realitza durant aquesta etapa final. “És el moment ideal per a proposar idees innovadores i arriscades en les quals unir l’experiència dels tutors amb la força i l’atreviment dels joves enginyers”, conclou.

L’aposta innovadora de Pol Leyva es va presentar en el VibeZ Festival, una trobada de cultura digital jove pensat per a donar a conèixer creacions innovadores de l’àmbit de la cultura digital. “El més interessant de participar va ser poder veure l’interès que va generar i les possibles aplicacions que se li atribuïen”, explica Pol Leyva, “Ha estat molt gratificant i m’han despertat moltes idees noves”.

En aquest certamen, el projecte va ser guardonat amb el Premi al Projecte Guanyador, que ara li dona accés a participar en l’Afterwork de Tech Barcelona, l’ecosistema més gran tecnològic digital d’startups i empreses de Barcelona i rodalies.