Josep Edo, tutor d’empresa a ABB: “El nivell formatiu dels alumnes de l’EUSS permet que s’integrin ràpidament”

Josep EdoABB, líder en tecnologia electrotècnica i d’automatització, acull cada any estudiants de l’EUSS per tal que realitzin les seves pràctiques d’empresa. Josep Edo tutoritza alumnes en pràctiques a l’empresa i ens explica com és aquesta experiència.

Quines són les seves funcions com a tutor d’empresa?

M’encarrego de la selecció de candidats, l’assignació i el seguiment de tasques, l’ajuda i acompanyament dels alumnes i de l’avaluació de resultats i actituds.

Quan estableixen una relació amb l’EUSS i com és aquesta relació?

A principis del 2012. L’EUSS ens va presentar el programa de pràctiques en empreses industrials i ABB es va incorporar a aquest programa. S’establiria així una relació de cooperació amb un bon nivell de comunicació.

Quina és la feina que fan allà i durant quant de temps?

En el nostre cas, hi ha una primera fase en què l’alumne participa en tasques d’enginyeria elèctrica, documentació tècnica i proves a taller en projectes d’automatització amb robots. Aquests projectes inclouen control, seguretat, electricitat, mecànica i pneumàtica.

En una segona fase, l’alumne realitza un projecte específic que permet aplicar coneixements i desenvolupar actituds. El projecte específic escollit és el projecte elèctric i de seguretats d’una cèl·lula robotitzada autoportant per a la soldadura de components en la indústria de l’automòbil. Aquest projecte elèctric forma part d’un altre projecte complert d’estandarització d’aquest tipus de cèl·lula en el que participen enginyers d’ABB d’altres països.

L’estada és de Juny del 2012 a Juliol del 2013, dividida en 3 mòduls i amb una activitat total de 1.200 hores.

Com veu el nivell de formació dels alumnes de l’EUSS?

El nivell de formació és molt adequat i permet una integració ràpida en els equips de projecte.

Es noten els valors de compromís, diàleg, cooperació, solidaritat… que promou l’EUSS?

Aquests valors estan alineats amb els valors d’ABB i aquest fet facilita l’adaptació dels alumnes a la nostra organització.

Quina és la seva valoració general dels alumnes de l’EUSS que han passat per ABB?

Fem una valoració molt positiva i la nostra voluntat és continuar amb aquesta col·laboració.

Quin consell donaria als estudiants de l’EUSS que s’incorporaran pròximament al mercat laboral?

Comunicar-se adequadament, transmetre entusiasme i motivar-se per aprendre i per fer les coses ben fetes. I fluidesa en l’anglès. També atorgar la màxima importància a les actituds (proactivitat, treball en equip, mentalitat positiva) i als valors (respecte, responsabilitat, determinació).

Segons la seva experiencia, recomanaria l’EUSS com a centre d’ensenyança universitària?

L’EUSS proporciona una base tècnica molt sòlida, promou els valors i les actituds i potencia la connexió amb les empreses industrials. En conseqüència, considero que l’EUSS és una opció molt recomanable.