Marc Gordi, estudiant en pràctiques a ABB: “El programa Engineering by doing em permet aprendre en un sector que m’agrada”

Marc GordiEn Marc Gordi, apassionat de l’automoció, està cursant els seus estudis superiors a EUSS amb l’objectiu de dedicar-se al sector de l’automòbil en un futur. Ens explica la seva experiéncia a l’escola, així com també amb les seves pràctiques d’empresa.

Per què vas voler estudiar aquesta carrera?

Des de petit sempre m’han agradat els cotxes i el sector de l’automòbil en general. El meu objectiu és arribar a treballar-hi. En un principi tenia en ment dues possibilitats: l’enginyeria mecànica i l’enginyeria electrónica. Però, donat que actualment els cotxes són quasi la meitat electrònica i el futur proper són els cotxes elèctrics, vaig creure més convenient decantar-me per a la segona opció. A banda, tenia més desconeixement d’electrònica que de mecànica.

Què et va fer decidir-te per l’EUSS?

En acabar el batxillerat vaig estar mirant universitats on poder fer aquestes carreres. Després de parlar amb gent, vaig mirar una mica més enlla, i vaig trobar l’EUSS, que tenia un ampli reconeixement acadèmic i social en l’àmbit català de les enginyeries i disposaba de laboratoris d’electrònica i electricitat. Em va semblar una bona opció.

Com portes el projecte de final de carrera? Sobre què tracta?

Tracta sobre una instal·lació concreta de robots per al sector de l’automòbil, i que actualment només es ven a Espanya. Es vol actualitzar per a poder-la vendre mundialment, ja que ara mateix algunes parts estan una mica antiquades i s’han de refer per a poder ser competitius mundialment.

Quin tipus de pràctiques has fet i en quina empresa?

Estic duent a terme les pràctiques a l’empresa ABB, multinacional que té una branca de robòtica (és el sector on estic jo treballant actualment). El tipus de pràctiques que estic realitzant aquí és una ‘prova pilot’ (batejada com Enineering by doing) que la Universitat ha fet entre els alumnes d’enginyeria electrònica i algunes empreses. Realitzaré 1200 hores de pràctiques en les quals estan incloses 300 hores de l’assignatura de pràctiques externes i 300 hores de realització del projecte final de carrera a l’empresa. Aquest projecte ha de servir tant per a la Universitat com a projecte en sí, com per a l’empresa com a projecte intern.

Com ha estat la experiència?

De moment està sent una experiència molt positiva. Estic treballant en una cosa que m’agrada i estic aprenent molt. És treballant quan te n’adones que algunes de les coses que fem a la Universitat serveixen, però que realment la carrera és per tenir una bona base. És un cop treballant quan aprens de veritat.

Creus que és important que una universitat proporcioni als alumnes una borsa de treball?

Crec que és molt important. La Universitat hauria de tenir una molt bona borsa de treball. Tot alumne hauria de poder realitzar pràctiques externes, però ja no únicament per fer l’assignatura en sí, sinó també en la mesura del possible, per combinar estudis amb vida laboral, ja que un dels problemes de fer una carrera universitària és que quan surts de la carrera tens molt bona base però molta gent no té experiència laboral. Això és una cosa que penso que fa tirar enrere una empresa a l’hora d’escollir una persona amb uns bons estudis però sense experiència envers una altre que porta ja temps en contacte amb el món laboral i que a més té una carrera o un cicle formatiu, etc.

Creus que els valors de l’escola universitaria són un plus afegit a l’ensenyament?

Penso que és una ajuda a que el teu pas per la Universitat sigui més agradable i menys feixuc, ja que disposes d’una atenció més personalitzada en comparació amb altres universitats, al no tenir classes de 300 persones en les que el professor arriba, explica el temari i desapareix del mapa. En general els professors tenen bona disponibilitat i pots anar a parlar amb ells sense problemes.

Hi ha bona part pràctica, sobretot a partir de 3r curs, cosa molt important crec, ja que per molta teoria que tinguem el primer cop que t’enfrontes amb un problema real… si no has practicat abans pot fer que dubtis molt i no sàpigues cap a on anar. També ajuda molt les pràctiques a entendre la teoria.

Quins són els teus projectes de futur?

Doncs ara mateix, si tot va bé, acabar la carrera aquest any i seguir treballant a l’empresa on estic ara o trobar feina el més aviat possible. Si això no és possible, doncs anar a buscar feina a l’estranger. També em plantejo en un futur fer un màster. Però de moment l’objectiu principal és acabar la carrera i estar treballant.