Nova edició del Pre-ocupa’t i de les jornades de Cultura Emprenedora

El passat 16 de novembre es va realitzar a l’Auditori de l’EUSS la 12a. Jornada Pre-Ocupa’t 2016. Ens van acompanyar en aquesta edició SMC España, S.A., Foima, S.A., Simon i IN2. El Toni Rigol, Enginyer Mecànic i Promotor i Assessor Tecnològic de SMC España va explicar la seva tasca com a enginyers comercials d’automatització dins aquesta empresa multinacional japonesa. Els enginyers a SMC es troben en diferents departaments: Tècnic, Comercial, Producció i Logístic (aquests dos últims només desenvolupats a Vitòria).

Maria Pagès, Recruitment Manager de Simon, va comentar la importància que tenen els valors en l’empresa i en els seus treballadors i que aquests han d’ésser compartits. Va parlar del que busquen a l’empresa: el Talent i ho va exemplificar amb la següent fórmula: T = C + H² + A³ on C són els coneixements, H són les habilitats i A les actituds. També va donar a conèixer les àrees de Simon on poden anar a treballar o realitzar pràctiques els Enginyers.

FOTO-3Ricardo Rial, Responsable d’Aprovisionament i Compres de l’empresa Foima, S.A. va fer una breu presentació de la seva empresa, ja que va centrar la seva ponència en l’experiència personal que ha viscut. Ell va començar en pràctiques a través del Màster en Direcció i Organització Industrial i avui en dia ocupa un càrrec de responsabilitat a l’empresa. Valora la mida mitjana de l’empresa ja que li permet conèixer totes les seves àrees i també adaptar-se a possibles necessitats d’altres departaments, diferents del seu, i tenir una visió global de tots els processos que s’hi donen a l’hora d’oferir els seus productes i serveis.

Gemma Navarro i Acorán Ortega de l’àrea de Recruitment de l’empresa IN2 van apuntar també els valors com a un component fonamental dins la seva empresa creant un clima laboral on es permeti el desenvolupament personal i professional dels seus treballadors.

En finalitzar totes les presentacions es va portar a terme un torn obert de preguntes on van sorgir diferents temes com la incoherència en les demandes de perfils (joves però amb experiència), la retenció de talent i els avantatges (o desavantatges) entre formar part d’una empresa familiar o una multinacional.

Per la seva banda, el passat dimecres 19 d’octubre es va celebrar a l’Auditori de l’EUSS la 12a. Jornada Cultura Emprenedora, un espai on emprenedors i entitats donen a conèixer les seves experiències en la creació d’empreses i donen eines i recursos a tenir en compte a l’hora d’emprendre. En aquesta ocasió ens van acompanyar el Xavier Vilajosana de World Sensing, Arnau Quiñones i Sergi Quiñones d’Artic Snow Bikes, Josep Navajo de Delvy Law&Finance i Manel Marín de l’Entrepreunership Centre d’EADA.

FOTO_3.1Xavier Vilajosana va parlar del perfil de l’emprenedor: no ha de tenir por al risc, ha de ser constant, perseverant, tenir capacitat per l’esforç continu i per adaptar-se a les situacions, trobant solucions davant les dificultats. També va incidir en basar el creixement i el desenvolupament de l’empresa en la captació de talent.

El Josep Navajo va centrar la seva presentació en el pacte de socis. A l’hora de desenvolupar un projecte, negoci o empresa és important redactar un pacte de socis que serveix per a evitar situacions de conflicte i regular el funcionament de la societat i la relació entre els socis.

L’Arnau Quiñones (antic alumne de Mecànica de l’EUSS) va presentar juntament amb el seu germà Sergi la seva empresa Artic Snow Bikes. La seva idea va sorgir del Projecte Final de l’Arnau a l’EUSS i després de dos anys de consolidació, i compaginant aquesta experiència emprenedora amb altres feines, en aquests moments volen que el producte surti al mercat. L’important és creure en la idea que es té, ser constant i dedicar-hi moltes hores. Els dos principals reptes que tenen són la reducció de costos i poder arribar al client final que ells volen.

Manuel Marín va parlar dels casos d’èxit i de fracàs d’alguna de les idees proposades dins les activitats al seu centre. Emprendre és un procés d’aprenentatge continu i aquest aprenentatge és a força de caure i aixecar-se. Va incidir en la idea que l’emprenedor ha de ser ràpid en preveure tendències, entendre i acceptar el canvi, en acomodar-se i adoptar aquest canvi i en implementar-ho a temps. Per a descriure l’emprenedor va parlar d’un monstre de tres caps: el primer cap és la creativitat (imaginar és descobrir), el segon l’eficàcia (emprendre és innovar) i el tercer, ja per a consolidar-se com a emprenedor, és l’eficiència (gestionar és organitzar).

La Jornada Cultura Emprenedora forma part de les activitats programades per l’Àrea Universitat-Empresa de l’EUSS. La propera activitat a la qual podeu assistir és la Jornada “Pre-Ocupa’t”, el 16 de novembre de 2016 de 12 a 14 h on diferents empreses es presentaran i parlaran dels perfils d’Enginyers que es busquen a l’hora d’incorporar-los en les seves organitzacions.