L’EUSS participa en l’Assemblea General de les IUS

L’EUSS va assistir del 24 al 28 de gener a la VIII Assemblea General de les IUS a Roma. L’objectiu de l’Assemblea va ser reflexionar i planificar el procés de les Institucions Salesianes d’Educació Superior (IUS) per ser més fidels a la nostra pròpia identitat com a sector de la missió salesiana al món.

En la trobada es van presentar informes de com han evolucionat les IUS en els darrers 5 anys. Actualment, hi ha 92 IUS, de les quals 12 són universitats i la resta centres universitaris. Tenim en total 150.000 persones estudiant en tot el món, i es preveu que el creixement de noves IUS en els pròxims anys sigui a l’Àfrica.

El rector Major, Ángel Fernández, s’hi va fer present en diferents moments, en especial amb una conferència on va transmetre un sincer agraïment pel nostre treball, va insistir que és fonamental mantenir la identitat salesiana de cada IUS, que no perdem de vista que hem fet opció pels joves i especialment els dels ambients populars. Ens va comunicar que aquesta ha de ser la nostra mirada i preferència, els més humils, els descartats, els que no tindrien altres opcions. Va reflexionar que és conscient que és un desafiament, potser el més gran. Ja que el principi de realitat ens porta que l’economia ha d’estar equilibrada, i en institucions privades (totes les IUS ho són) aquesta opció es pot materialitzar a través de programes de beques. Finalment va tractar el model de pastoral, cal oferir a més de cultura i coneixement, valors i propostes de sentit de la vida respectant la consciència de cada jove.

El conseller de Pastoral Juvenil, Miguel Ángel García, va presidir totes les sessions de la trobada, i en una conferència va remarcar les claus i les prioritats per aplicar la pastoral amb joves universitaris. També va presentar-se el nou coordinador general de les IUS, Óscar Lozano. I es va agrair la feina feta pel fins ara coordinador Marcelo Farfán.

Va destacar també una conferència a càrrec de Dariusz Grzqdziel, de la Universitat Pontifícia Salesiana, que va reflexionar de com podem aprofitar l’esforç en canviar les metodologies pedagògiques que ens ha demanat la pandèmia per fer un pas endavant en les nostres universitats.

Finalment, bona part de les sessions de treball es van dedicar a debatre i aprovar les polítiques que inspiraran el nostre camí els pròxims quatre anys en els àmbits: Presència salesiana, Opció pels joves pobres i classes populars, Model de Pastoral, Model Pedagògic, Incidència sociocultural, Xarxes i Gestió eficient.
Podeu trobar més informació a https://ius-sdb.com/closing-day-viii-general-assembly-salesian-institutions-higher-education-ius/