Entrevista a Guillermo Díaz, graduat en Enginyeria Mecànica

En Guillermo Díaz va estudiar el grau en Enginyeria Mecànica perquè, en paraules seves, és una persona “realista” a la qual li agrada “tocar i fer realitat tot el que dissenya o calcula”. Actualment, és soci i director tècnic a Coraci S.A. i és la segona generació a càrrec d’aquesta empresa familiar dedicada a la fabricació de compensadors de dilatació, tubs metàl·lics flexibles i altres components industrials. A més, està involucrat en altres projectes que l’apassionen, com Drive Me, dedicat al lloguer i organització d’activitats amb vehicles esportius. En aquesta entrevista de la nostra sèrie #OPENCIRCUIT Alumni Experience, ens explica la seva experiència professional.

En quin àmbit treballa Coraci S.A.?

Coraci es dedica al disseny i la fabricació de compensadors de dilatació i canonada metàl·lica flexible. Són components que són necessaris quan les canonades tenen canvis tèrmics o de moviments (siguin sísmics, de vent o induïts per altres causes) i les canonades necessiten ser flexibles.

Som una empresa familiar fundada el 1979 i avui estem en el tràmit de relleu generacional. Som dos germans i estem agafant les regnes del negoci.

En què consisteix la teva feina a l’empresa?

Faig les funcions de director tècnic. Porto el departament d’Enginyeria, que bàsicament és coordinar aquest departament amb el departament comercial quan cal fer ofertes, i amb el de producció, si aquestes ofertes s’acaben convertint en comandes.

Creus que l’EUSS et prepara per al món laboral?

Sí, sí. Per a exercir com a enginyer, per descomptat. A més vam fer alguna assignatura d’Administració d’Empreses per a aprendre a llegir un pla o un compte d’explotació i… sí, la veritat és que els coneixements són aquí. Després hi ha coses que s’aprenen amb l’experiència, però puc dir que sí.

És l’enginyeria una professió de futur?

La gràcia d’estudiar una enginyeria és que, a diferència d’altres carreres en les quals només et pots dedicar a allò que has estudiat, els enginyers podem fer qualsevol cosa, “servim per a tot”. Ja no és només quedar-te a fer càlculs o dissenyar coses. L’altre dia llegia que més del 20% dels CEOs de multinacional ja són enginyers. Així que crec que sí, és un aprenentatge important.

Què és el que més t’agrada de la teva feina?

Et diria que m’agrada que m’agradi. Realment, si et pots dedicar al que t’agrada, és com si cada dia fos divendres. A part, específicament de la fàbrica, m’agrada molt dissenyar, fer coses noves cada dia, tractar amb els clients directament, anar a les instal·lacions industrials a resoldre problemes… És un treball variat en el sentit que no estàs tot el dia en una oficina. Hi ha dies que et toca oficina, dies de visitar a clients, resoldre problemes…

Quins records, guardes de l’EUSS?

M’ho vaig passar molt bé estudiant. Vaig gaudir molt de la gent, dels companys… Guardo fins i tot alguna relació amb algun professor en l’àmbit professional, perquè hi ha docents, com en Chema Ruiz, que es dediquen a indústries similars a la nostra quan no estan en la universitat fent classe… Així que sí, molt bé.

Quins consells donaries a qui comença ara la carrera?

Les enginyeries són difícils, sobretot els primers cursos. Faràs assignatures que no t’agradaran. Jo, per exemple, vaig arrossegar tota la carrera l’electromagnetisme, me’l vaig treure gairebé l’últim. Hi ha coses que no t’entraran per molt que t’hi posis. Però els diria que no desesperin, perquè val la pena i és una carrera que, si te la treus, li pots treure molt de suc en el futur.