Estudiants d’Enginyeria es posen en la pell de pilots de Fórmula 1 amb un simulador de competició

•  L’objectiu és consolidar coneixements teòrics en el camp de l’automoció d’una manera que resulta més atractiva per a l’alumnat.
•  El seu ús està pensat per a assignatures del grau en Enginyeria d’Automoció, encara que s’obre a tota l’escola universitària.

Potenciar el coneixement dels i les estudiants en el funcionament d’un vehicle, els seus mecanismes o la suspensió. Aquest és l’objectiu de l’Escola Universitària Salesiana de Sarrià (EUSS) amb el nou simulador de competició que estrenen aquest curs, a través del qual esperen que els futurs enginyers i enginyeres aprenguin a optimitzar paràmetres per a aconseguir millors resultats en velocitat, consum o seguretat. “Estem interessats en la part enginyera del món de la simulació”, explica Pablo Sevilla, cap del Departament de Mecànica de l’EUSS. El nou simulador és una de les novetats que s’han incorporat al seu recentment estrenat laboratori de Mecànica i Materials.

Posar-se en la pell del pilot amb la visió d’un enginyer

“El més interessant d’aquesta eina és que s’usen programes per a extreure les dades i càlculs que realitza el simulador, de manera que després de conduir una volta es poden observar i modificar per aconseguir un millor resultat” explica Sevilla, “això permet entendre millor el comportament d’un vehicle i, per tant, segueix la nostra filosofia de l’Engineering by doing: aprendre a través de l’experiència pràctica”. El sistema ofereix la possibilitat de tenir circuits de proves i infinitat de vehicles virtuals per a poder analitzar aspectes com els límits, la velocitat, la dinàmica o la seguretat.

El nou simulador consta de dues parts diferenciades: d’una banda, el hardware, amb un ordinador d’última generació, una pantalla corba de gran amplitud i els components per a la conducció, com el volant, el seient i els pedals, que s’integren en una mateixa estructura; d’altra banda està el software o programari.

Noves tècniques d’aprenentatge per a les noves generacions digitals

Sevilla també ha apuntat que la gamificació és una tècnica d’aprenentatge ideal perquè molts dels i les estudiants són aficionats al simracing i té un al·licient motivador. “Està tenint molt bon acolliment entre l’alumnat i, encara que està pensat per a usar-se en assignatures del grau en Enginyeria d’Automoció, s’ha obert a tota l’escola universitària”, explica. L’èxit ha estat tal que fins i tot han valorat la possibilitat de crear un equip d’esports-racing de l’EUSS.

De fet, la universitat ja compta amb un equip de competició universitària internacional que participa en el Formula Student. Es tracta de l’EUSS MotorSport, un projecte en el qual participen els futurs i enginyers i les futures enginyeres de l’escola per al qual aquest simulador és més que un entreteniment. En aquest cas, l’objectiu és dissenyar, construir i fer córrer un cotxe de carreres que, com a novetat, enguany serà elèctric. Per a millorar els seus resultats, han dissenyat una versió digital del seu nou monoplaça que els permet provar diferents configuracions i entrenar als seus pilots directament amb el nou simulador.