El personal de l’EUSS es forma en sensibilització i prevenció de la salut mental en la població jove

El passat dimecres 10 de maig, va tenir lloc la 4a formació institucional d’aquest curs 2022-2023 pel professorat i personal d’administració i serveis de l’EUSS. Aquest cop portava per títol “Sensibilització i prevenció de la salut mental en la població jove” i tenia com objectius millorar els coneixements i la sensibilització dels i les professionals que treballen amb població jove en matèria de salut mental i afavorir la detecció precoç de trastorns mentals, disminuir els estigmes i saber com actuar o propiciar la cerca d’ajuda en cas necessari.

A Espanya, 2 milions de joves d’entre 15 i 29 anys (30%) han patit símptomes d’algun trastorn mental. De tots els joves que van experimentar aquests símptomes, només la meitat van sol·licitar assistència. És preocupant que la meitat dels i les joves que tenen o creuen tenir problemes de salut mental no va demanar cap tipus d’ajuda, especialment els nois. D’aquí sorgeix la necessitat de fer aquesta formació, la qual forma part del programa Ocell de Foc, impulsat per la Direcció General d’Economia Social i Solidària, el Tercer sector i les Cooperatives del Departament d’Empresa i Treball de la Generalitat de Catalunya, el qual és una prova pilot queté l’objectiu d’oferir atenció a joves de 16 a 30 anys amb problemes de salut mental per millorar la seva autonomia personal i facilitar la construcció d’una vida independent. Judit Climent, psicòloga general sanitària; Jenifer Martín, Coordinadora del Centre de Salut Mental Infantil i Juvenil (CSMIJ) de Les Corts i de Sarrià-Sant Gervasi i Marialba Llurba, tècnica del programa Ocell de Foc; van ser les persones encarregades de impartir la formació.

Al llarg de la formació es van tractar conceptes de salut i de salut mental com malestar emocional, patiment psicològic i trastorn mental i es van donar eines per saber com actuar davant del patiment mental dels i les joves i per saber detectar senyals d’alarma i factors de risc.

Finalment, es va facilitar el contacte d’institucions de salut mental per a les persones joves en el territori per saber a on adreçar-se en cas de necessitat.