Més recursos als centres universitaris perquè joves i docents aprenguin a detectar i prevenir trastorns de salut mental

  • L’Escola Universitària Salesiana de Sarrià ofereix eines als seus estudiants i professorat per treballar la salut mental. El pròxim 25 d’octubre impartiran una xerrada als i les joves universitàries sobre la importància de cuidar la salut a tots els nivells.
  • L’activitat forma part del programa Ocell de Foc Barcelona Nord, una prova pilot de la Generalitat de Catalunya enfocada a cuidar la salut mental dels nois i noies d’entre 16 i 30 anys, a través de la qual també es va formar el personal docent del centre.

Una de cada tres persones que telefonen al 024 tenen menys de 30 anys. De la resta de trucades, bona part es tracta de docents buscant eines per poder ajudar al seu alumnat. Són dades oficials de la Línia 024 d’atenció a la conducta suïcida que s’han fet públiques aquest octubre, amb motiu del Dia Mundial de la Salut Mental. Per a reforçar els recursos del seu professorat i conscienciar als seus alumnes i alumnes, l’Escola Universitària Salesiana de Sarrià (EUSS) porta mesos treballant mà a mà amb el programa Ocell de Foc Barcelona Nord, una prova pilot de la Generalitat de Catalunya pensat per a acompanyar i millorar el benestar emocional dels joves.

De fet, el pròxim 25 d’octubre tindrà lloc una xerrada sobre la salut mental per a l’alumnat. La conferència s’inclou en l’assignatura d’Antropologia i se suma a altres accions pensades per a sensibilitzar sobre la necessitat de cuidar la salut a tots els nivells, també mental. “Al maig ja es va dur a terme una formació per a sensibilitzar i aportar eines als professors i professores que ajudin a detectar i prevenir problemes de salut mental dels joves universitaris”, explica Ignasi Florensa, “Ara arriba el torn dels i les estudiants”.

El nou director de l’EUSS recorda que “la detecció precoç dels trastorns mentals i rebaixar l’estigma social és clau” en aquesta lluita, així com “propiciar les eines indispensables per a ajudar a canalitzar-lo a temps quan sigui necessari”. Per a això, segons Florensa, també és imprescindible saber detectar els senyals d’alarma i els factors de risc que existeixen.

El programa Ocell de Foc- Barcelona Nord està impulsat per la Direcció General d’Economia Social i Solidària, el Tercer sector i les Cooperatives del Departament d’Empresa i Treball de la Generalitat de Catalunya. Es tracta d’una prova pilot que té com a objectiu afavorir l’atenció de joves d’entre 16 i 30 anys amb problemes de salut mental amb un servei integral pensat per a acompanyar i millorar la seva autonomia personal i facilitar la construcció d’una vida independent.

El personal de l’EUSS participa en una formació per detectar i prevenir problemes de salut mental dels joves universitaris