L’enginyeria a l’esport paralímpic de la mà d’estudiants de l’EUSS a la I Jornada “Virtus”

El dilluns 29 d’abril del 2024, la Universitat Abat Oliba CEU de Barcelona va celebrar la I Jornada interuniversitària “Virtus” sobre esport i narratives resilients, on els estudiants de l’Escola Universitària Salesiana de Sarrià (EUSS), en el marc de les propostes de participació de l’assignatura Veritat, Bondat i Bellesa, van tenir una intervenció destacada. Fernanda Pincay, Bárbara Solís i Luar Estibalez, integrants de l’equip d’EUSS, van posar sobre la taula reflexions sobre la manera com l’enginyeria ha ajudat les persones que practiquen esport en general i, d’una mica particular, els esportistes paralímpics, sota el títol “Enginyeria al servei de l’esport paralímpic”.

La seva presentació es va centrar en el disseny i la innovació en cadires de rodes, destacant els avenços tecnològics que no només augmenten la mobilitat, sinó que també obren noves oportunitats per als atletes a l’esport paralímpic. Els estudiants van analitzar detalladament com s’integra l’enginyeria mecànica i electrònica per crear cadires de rodes més lleugeres, resistents i adaptades a diferents disciplines esportives. Van explicar el procés de disseny centrat en l’usuari, on l’ergonomia i la funcionalitat es prioritzen per assegurar que cada atleta pugui assolir el màxim potencial.

L’impacte d’aquests avenços es va demostrar a través de casos d’estudi d’atletes que han vist transformades les pràctiques esportives i l’exercici en competències. Aquesta presentació no només va mostrar l’aplicació pràctica de l’enginyeria, sinó que també va servir com una inspiradora mostra de com la tecnologia es pot utilitzar per al benestar i l’apoderament de les persones. Amb el seu enfocament a l’acció de l’enginyeria per al bé de les persones, especialment a l’esport paralímpic, els estudiants d’EUSS han demostrat com la tecnologia pot i ha de ser dissenyada amb un propòsit humà.

El diàleg obert que va seguir la presentació va permetre que els assistents continuessin les reflexions i el debat sobre els futurs desenvolupaments en el camp de l’enginyeria esportiva adaptada juntament amb els assistents d’altres universitats, fonamentalment de graus relacionats amb l’educació (UIC, CEU San Pablo Madrid i UAO CEU Barcelona), que van destacar el bon ambient i el clima de diàleg al voltant de qüestions essencials sobre les activitats professionals dels joves estudiants que, cadascun des del seu àmbit professional, han d’abordar de manera conjunta els reptes ètics importants dels nostres dies.

En aquesta primera jornada Virtus també ha participat la Université de Picardie Jules Verne, INSPÉ d’Amiens, França CAREF – Centre Amiènois de Recherche a Education et a Formation, com a part d’un COIL en què han col·laborat amb aquest esdeveniment.