L’assignatura SIDir visita Dimension Lab

El passat dilluns 13 de maig els i les estudiants de l’assignatura de Sistemes d’Informació per a la Direcció i membres del professorat van visitar el Dimension Lab de l’Hospital de Sant Pau i de la Santa Creu de Barcelona.

La visita va ser dirigida pel director del Dimension LAB, Dr. Abdel Hakim Moustafa, cardiòleg i expert en imatge cardíaca, en preprocessament de cardiopatia estructural complexa i modelatge 3D i fabricació additiva mèdica.

Dimension Lab és un projecte en el que s’integren cirurgians de diferents especialitats amb enginyers i enginyeres. L’objectiu és dotar d’eines al personal hospitalari per poder reduir el temps de cirurgia, hospitalització i possibles problemes, fruit de poder simular i manipular estructures d’òrgans complexes en 3D, creades a partir de les imatges d’un TAC, per exemple, i complementades amb informació obtinguda a partir de l’anàlisi de dades històriques d’historials clínics.

Un exemple seria la creació d’un bessó digital del sistema cardíac d’un pacient a partir d’un TAC cardíac, complementat amb un mapa de colors que marca les possibles zones “problemàtiques”. A partir d’aquí el cirurgià pot manipular amb unes ulleres de realitat augmentada el model en 3D per planificar la millor manera d’accedir a l’òrgan de la forma menys invasiva possible. Un altre exemple, és el disseny i fabricació de pròtesis personalitzades al pacient i la creació de les plantilles necessàries per la seva implantació, reduint a menys de la meitat el temps de la intervenció quirúrgica.

Moltes gràcies al Dr. Abdel Hakim Moustafa i al seu equip per mostrar-nos un futur molt present on els enginyers i enginyeres formaran part dels equips sanitaris a l’igual que els metges i personal d’infermeria i auxiliars.