L’aventura de la “Formula Student” a l’EUSS

Un grup d’estudiants i estudiantes de les diverses especialitats d’enginyeria que ofereix l’EUSS estan immersos en l’aventura de la “Formula Student”. Una competició en l’àmbit universitari que reuneix a diferents equips de tot el món.

La competició consisteix a dissenyar i fabricar un monoplaça tipus fórmula que participa en proves estàtiques i dinàmiques i en proves tècniques que posen a prova tant el disseny del cotxe sobre el paper com de proves plenes d’adrenalina, on els diferents cotxes competeixen per demostrar quin és el més ràpid. Al cap i a la fi, és una competició automobilística.

Amb un motor de cotxe i un motor de motocicleta HONDA CBR 600, en el departament de POWERTRAIN, aquestes últimes setmanes s’ha procedit a la comprovació de totes les parts mecàniques del motor d’acord amb el manual de taller del fabricant on especifica les mides i toleràncies de cada element.  S’han aprofitat aquestes mesures per dissenyar l’Airbox i els tubs d’escapament per optimitzar el rendiment del motor segons la normativa de la FSAE, amb la corresponent restricció d’entrada. Cal destacar que l’Airbox una vegada estigui dissenyat es procedirà a la fabricació en fibra de carboni gràcies a Nexus Projectes.

En el cas d’elements externs al motor, com és la transmissió, s’ha estat discutint els diferents tipus de transmissió que pot portar el monoplaça, entre les dues opcions s’ha optat per la d’eix rígid, ja que econòmicament és molt més assequible, però s’ha fet un pre-disseny amb un diferencial Torsen.

Pel que fa al departament de xassís s’està treballant de valent per complir els terminis. Es disposa del disseny complet amb SolidWorks, qui mereix una menció especial perquè van proveir  l’última versió del SolidWorks2017 a nivell acadèmic i que a hores d’ara és una eina imprescindible per tirar endavant  aquest projecte.

En aquests moments s’està simulant a fons per tenir una anàlisi exhaustiu i així poder tancar definitivament el disseny de xassís i poder fabricar abans de Nadal. Els responsables de xassís i ergonomia han realitzat un estudi exhaustiu de la normativa, així com dels materials a utilitzar i els requeriments que suporta un xassís de monoplaça FSAE. Una vegada realitzat l’estudi, s’ha dissenyat el xassís, treballant conjuntament amb altres departaments (com són Dinàmica i Tren de Potència) per a dissenyar els suports dels elements en el xassís.

Es vol destacar la presència d’Olle Amortidors, gràcies a la seva col·laboració s’està dissenyant un sistema de suspensió que podran fabricar a mida, ja que disposen de maquinària d’última generació. Tres torns de control numèric de dos eixos, un de 3 eixos i un de 4 eixos més un centre de mecanitzat de cinc eixos, això els permet produir el 100% de les peces mecanitzades en la fabricació d’amortidors. A part, també s’utilitza control numèric per al muntatge, tant per la inserció d’oli i gas com el muntatge de la molla, tots els passos estan controlats per equips d’última generació.

El departament de dinàmica no només està content per la participació d’Olle Amortidors en el projecte sinó que també pot estar molt satisfet amb la col·laboració de NG Brake Disc; empresa fundada el 1969 i el 1997 que es va iniciar en el disseny i fabricació de discs. És una empresa formada per gent jove amb molta experiència dins del sector dels frens que no només fabrica sinó que realitza el disseny dels seus propis discs. Gràcies als materials de primera qualitat que utilitzen i la maquinària d’última generació aconseguiran que els discs estiguin a l’avantguarda dels cotxes que participin en la “Formula Student”.

Es treballa de valent a l’aula AE01 des d’on s’anima a tots els estudiants i estudiantes que vulguin, a unir-se a l’equip. Des de la nostra NeussLetter us anirem informant dels progressos, també els podeu trobar a l’Instagram, Facebook i la Web de l’equip.