La Dra. Iria Fraga, cap del Departament de l’Estudiant, es queda a casa

Seguim amb la secció: #joemquedoacasa

Descobreix com el personal de l’EUSS s’adapta a la docència virtual i al teletreball. Avui parlem amb la Dra. Iria Fraga, cap del Departament de l’estudiant i professora del Departament de formació bàsica, per saber com porta el confinament i les noves mesures que ha adoptat per seguir amb la docència.

– Quines assignatures imparteixes? 

Imparteixo Càlcul de primer curs. És una assignatura comuna a tots els graus, així que tinc alumnes de diversos perfils.

– Com has adaptat les teves classes a la docència virtual? Quines eines utilitzes? 

Doncs amb el que tinc a casa, com he pogut! Improvisant molt al principi i intentant millorar una mica cada dia. El que sí que he fet des del principi és intentar mantenir al màxim l’estructura de l’assignatura que tenia durant les classes presencials. Hi ha dies d’explicacions de teoria més llargues, dies de problemes amb resolució de dubtes en directa i dies de lliuraments d’exercicis i tests que els hi vaig demanant. Al final de cada tema hi ha un control, que també s’ha mantingut amb una certa adaptació.

Com a eines, he canviat el “doneu-me un full amb aquesta resolució” o el “s’acaba la classe, m’emporto l’exercici” per entregues a EUSSTERNET: ara utilitzo el moodle molt més que abans; els “Kahoot” d’inici de setmana per corregir deures els mantinc; però en lloc de projectar-los a l’aula, es projecten a les seves pantalles.

En lloc de donar les explicacions en directe a la pissarra, les dono via Meet amb el PowerPoint i amb diferents recursos en línia (gràfiques interactives, vídeos d’aplicacions…). Em resulta més proper fer-ho així, que deixant només vídeos, apunts i indicacions. Aquestes dues hores que estic en línia per a ells i elles, em sento d’alguna manera acompanyada. Encara que alguna vegada, després d’una interrupció infantil (que alguna he tingut) m’he plantejat canviar-ho, però de moment, he pogut mantenir-ho així. També estic resolent molts dubtes fora de classe per email, però a demanda, quan m’ho sol·liciten.

– Quin consell donaries als teus alumnes? 

Que no surtin i que aprofitin el confinament per optimitzar el seu temps. Una carrera universitària és també un aprenentatge indirecte de gestió del temps, i les circumstàncies que estem vivint són una excel·lent oportunitat per perfeccionar-lo. El més important és que reparteixin bé el seu temps d’oci i de treball, i que investiguin noves formes d’optimitzar els seus recursos. Encara que sembli que no es pot fer tot, si s’optimitzen els processos i el temps que es dedica a tot és de qualitat, és possible fer moltes més coses a la vegada de les que ens imaginem; i parlo per experiència pròpia.

– Recomana un passatemps per aquest període de confinament (aficions que es poden fer des de casa, una sèrie, una pel·lícula, un llibre, etc.) 

Hi ha milers d’aficions per fer des de casa, i ara amb aquest confinament, sembla que a tothom li ha donat per fer vídeos, tutorials, directes, oferir continguts gratuïts, “memes” a tota hora…, l’oferta és aclaparadora! Segur que en aquests moments de quarantena ja tots tenim la nostra entrenadora personal, el nostre instructor de ballet, piano i òpera barroca, la nostra professora de rus, japonès i xinès mandarí, el nostre propi director d’orquestra, una xef a la nostra cuina, a més d’unes hores d’entrenament al circ…. Videoconferències, trucades, grups de missatgeria, xarxes socials, continguts digitals…. Davant de tanta informació, crec que necessitem centrar-nos menys en la distracció i centrar-nos més a entrenar la nostra resiliència.

Jo proposo una mica d’introspecció i desconnexió per reflexionar sobre l’afortunats que som. Per mantenir l’equilibri; sobre la vida, un llibre: “El hombre en busca de sentido” de Viktor E. Frank; sobre la mort, una pel·lícula: “Els últims dies” de Carles Agulló; i sobre què passa al nostre propi interior, una estona de meditació diària, al matí i a la nit (o quan us vagi millor: jo he d’aprofitar aquests moments de silenci a casa). Hi ha milers de recursos per fer-les guiades si no ens va bé fer-les per lliure.

Jo utilitzo des de fa uns anys una aplicació al mòbil “Calm” que té, versió escriptori i a més he canviat l’idioma a anglès pel que deia abans d’optimitzar temps. La versió gratuïta té prou contingut per provar, i si després d’utilitzar tot el contingut gratuït a algú li pica el cuquet amb la resta de contingut, tinc disponibles 5 passes prèmium d’un mes, gratis.