L’Agència de Qualitat Universitària de Catalunya (AQU) acredita institucionalment l’Escola Universitària Salesiana de Sarrià (EUSS)

  • L’acreditació institucional de l’AQU valora aspectes com la qualitat dels programes formatius, l’adequació del professorat, la qualitat dels resultats acadèmics i la inserció laboral de les persones graduades.
  • També valora aspectes com la implementació del SGIQ: Sistema de Garantia Interna de Qualitat del centre o la informació pública i la rendició de comptes als diferents grups d’interès.

L’Escola Universitària Salesiana de Sarrià (EUSS) ja està acreditada institucionalment per l’Agència de Qualitat Universitària de Catalunya (AQU). Així s’ha donat a conèixer aquest mes de març, després d’avaluar que compleix amb els estàndards de qualitat exigits per l’organisme de la Generalitat de Catalunya. L’EUSS és el primer centre adscrit a la Universitat Autònoma de Barcelona (UAB) que aconsegueix aquest reconeixement, que es renova cada sis anys.

Una auditoria per verificar la qualitat formativa

L’acreditació institucional és un procés que serveix per garantir la qualitat de les titulacions que ofereixen els centres universitaris i el seu desplegament. Els processos de funcionament i de millora contínua són avaluats externament per a determinar si es compleixen els estàndards de qualitat establerts per les agències d’avaluació.

En aquest procés es valoren aspectes molt diversos que es classifiquen en 6 dimensions: revisió i millora del SGIQ (1), qualitat dels programes formatius (2), ensenyament-aprenentatge i suport a l’alumnat (3), personal acadèmic (4), recursos materials i serveis (5) i informació pública i rendició de comptes (6).

L’avaluació de totes elles ha estat positiva per a l’EUSS, obtenint el màxim nivell de satisfacció en 4 de les 6. “El resultat d’aquesta avaluació externa és fruit de l’esforç de tota la comunitat universitària i reforça la nostra confiança en la feina ben feta”, assegura Olga Vendrell, responsable de Qualitat del centre.

El Comitè d’Avaluació Extern (CAE) que ha valorat l’EUSS, destaca com una bona pràctica en el dia a dia de la institució, el Pla d’Acció Tutorial i Orientació (PATiO), al mateix temps que suggereix algunes recomanacions. “D’una banda, la consideració del nostre PATiO com a bona pràctica és un reconeixement a un dels pilars de la nostra identitat, l’acompanyament a l’alumnat al llarg de tota la seva vida acadèmica”, apunta Vendrell, “d’altra banda, estudiarem les recomanacions suggerides i les incorporarem al nostre Pla de Millora per a continuar avançant en la millora contínua”, reflexiona la responsable de Qualitat.

Un llarg camí per aconseguir l’excel·lència formativa

L’EUSS aconsegueix l’acreditació institucional després d’un llarg recorregut. “Des de l’EUSS hem evolucionat el nostre Sistema de Garantia Interna de la Qualitat per a anar millorant la nostra oferta formativa, adequant-nos sempre als estàndards de qualitat”, explica Vendrell.

El 2010 es va certificar el disseny del seu SGIQ. El 2017 van obtenir l’acreditació de les seves titulacions de grau. El 2022 es va certificar la implantació de la seva SGIQ. I finalment, el 2023 han aconseguit l’acreditació institucional. “Aquesta acreditació institucional és un reconeixement a la qualitat de la nostra escola universitària”, conclou.

Actualment, les universitats catalanes i l’AQU Catalunya estan treballant conjuntament per a impulsar l’acreditació institucional. Aquest reconeixement reforça l’autonomia universitària i afavoreix l’eficiència del sistema.
L’EUSS ofereix en l’actualitat els graus d’Enginyeria Electrònica Industrial i Automàtica, Enginyeria Mecànica, Enginyeria en Organització Industrial, Enginyeria en Energies Renovables i Eficiència Energètica, Enginyeria en Automoció i un doble grau en Enginyeria Electrònica Industrial i Automàtica i enginyeria Mecànica.