El professor de l’EUSS Carlos Luque publica un article a una revista d’alt impacte en el camp de la nutrició

El Dr. Carlos Luque, professor de la Universitat Salesiana de Sarrià (EUSS), ha publicat un article titulat: Enterolignans: from natural origins to cardiometabolic significance, including chemistry, dietary sources, bioavailability, and activity a la revista ‘Critical Reviews in Food Science and Nutrition’, que té un alt impacte dintre de les revistes de l’àmbit.

Aquest treball s’ha fet en col·laboració amb el grup de recerca POLYPHENOL Research Group de la Universitat de Barcelona. En aquest estudi s’ha fet una revisió de tota la informació que actualment hi ha publicada sobre unes molècules orgàniques anomenades Lignans, d’origen vegetal, i que es poden trobar –entre altres fonts– a les llavors de lli, de carabassa i d’ajonjolí, al sègol, a la soja, al bròquil, als fesols, i també en algunes baies.

Aquests compostos pateixen canvis estructurals per activitat metabòlica, una vegada són ingerits. En el cas dels mamífers aquestes conversions bio-metabòliques condueixen a dos compostos principals: l’enterodiol i l’enterolactona.  Al review podrem trobar informació útil sobre les rutes sintètiques que s’han fet al laboratori per estudiar les propietats d’aquests compostos, i també s’avalua el procés de biosíntesi per l’obtenció d’aquests.

Finalment, també es comenta les propietats nutricionals que tenen, i s’estudia els beneficis, i també possibles perjudicis, d’incloure aquestes llavors en la nostra dieta mediterrània. L’article està en open access, i per tant està disponible en aquest enllaç.