El professor Carlos Luque publica un article a la revista ‘Journal of Chemical Education’

El Dr. Carlos Luque, professor de l’Escola Universitària Salesiana de Sarrià (EUSS), ha publicat un article titulat: ‘Synthetic Map: A graphic organizer inspired by Artificial Neural Network Paradigms for learning Organic Synthesis’. L’article es troba a la revista d’educació Journal of Chemical Education de l’American Chemical Society.

En aquest article es descriu el disseny i la implementació d’una eina que, en concepte, ve a ser un organitzador d’informació per a facilitar la comprensió i assimilació dels continguts. Aquest organitzador ha estat ideat per establir, de forma gràfica i visual, totes les connexions conceptuals més rellevants que s’imparteixen en un curs tradicional de Química Orgànica, un dels àmbits d’expertesa dels autors.

Durant la implementació de l’eina de forma regular i al llarg de dos cursos acadèmics, s’ha pogut corroborar que l’eina ha tingut una bona acollida per la comunitat d’estudiants, fet que s’ha traduït amb una millora substancial dels resultats acadèmics. L’eina també ha estat emprada de diverses formes: com a “formulari” per resoldre els problemes durant els seminaris pràctics, però també com una guia diària per organitzar els conceptes mentalment i interrelacionar-los entre ells, durant les sessions de teoria.

Per facilitar-ne l’ús, l’eina està disponible al web www.syntheticmap.com, on hi ha tutorials que expliquen com funciona el mapa amb documentació disponibles en català, castellà i anglès per si es vol fer servir la versió en paper.

Aquest treball científic, que està en format “open Access”, obre la porta a emprar eines similars en altres matèries i disciplines, per així, fomentar un coneixement profund i significatiu de les matèries.

“Synthetic Map”. L’organitzador gràfic dissenyat pels autors.
Synthetic Map‘. L’organitzador gràfic dissenyat pels autors.