Visita a les instal·lacions geotèrmiques del Recinte Modernista de Sant Pau

El passat dimarts dia 20 de desembre, alumnes de 3r i 4t del Grau en Enginyeria Elèctrica, i personal de l’EUSS que es va voler apuntar, van estar visitant les instal·lacions geotèrmiques del Recinte Modernista de Sant Pau. Aquest havia estat ocupat anteriorment per l’Hospital de la Santa Creu i Sant Pau.img-20161221-wa0006

La visita va estar possible, gràcies al Sr. Jordi Bachs, Director del Recinte Modernista i professor de l’EUSS. Durant la visita tot el grup va ser acompanyat pel Sr. Agustí Grau, Director de Serveis  Generals que va iniciar la visita explicant la història del recinte i l’evolució de les modificacions que s’han estat fent durant el temps, fins a arribar a la gran reforma que ara es pot gaudir. A continuació van visitar les instal·lacions tècniques. El cost de la reforma integral de les edificacions ha estat de 74 milions d’euros, uns 5 milions corresponen a les instal·lacions geotèrmiques. Amb aquesta darrera gran reforma l’edifici compta amb la certificació Leed, un referent en màxima eficiència energètica a les edificacions.img-20161221-wa0004

La utilitat actual del recinte és variada, per exemple els pavellons estan destinats a oficines amb una selecció molt acurada d’empreses i entitats que els lloguen. Reben moltes visites, i es poden fer conferències i celebracions. L’edifici va ser declarat Patrimoni de la Humanitat per la UNESCO l’any 1997.

La instal·lació geotèrmica compta amb 356 pous de 120 m de profunditat cadascun, on van a parar dues  canonades de polietilè que circula aigua, impulsió i retorn, per tal d’aprofitar el salt tèrmic necessari per a donar suport als sistemes de climatització del recinte.

img-20161221-wa0005

Interior d’una de les sales de màquines

Existeixen diverses sales de màquines, la potència total tèrmica és de 3248 kW, i el COP i EER es pot situar entre 4 i 6, la qual cosa fa que els estalvis energètics puguin arribar a ser del 50% respecte a instal·lacions amb gas natural, i del 40% respecte de sistemes convencionals amb bomba de calor. La producció energètica està al voltant de 1000 MWh per calor i 3000 MWh per a fred. També van poder visitar la sala de control que amb un sistema de monitoratge Scada, permet tenir controlada i supervisada les instal·lacions. Podeu trobar més informació aquí.

“Agrair a la Direcció del Recinte Modernista, que ens hagi rebut tan amablement i que hagi contribuït en la formació dels nostres alumnes, en un camp que té tant de futur com són les energies renovables”.