Iria Fraga, responsable del Departament de l’Estudiant: “L’objectiu és centralitzar totes les nostres accions de recolzament per als alumnes”

L’EUSS ha estrenat aquest trimestre el nou Departament de l’Estudiant, encarregat de tots els aspectes vinculats al pas del alumnes per l’escola durant la seva vida acadèmica. La professora Dra. Iria Fraga ha estat nomenada responsable d’aquesta nova branca del nostre centre. En aquesta entrevista parlem amb ella sobre les funcions del departament, els avantatges per als futurs enginyers i la seva projecció de futur. 

Quines són les funcions del nou Departament de l’Estudiant?

El nou departament s’estructura en quatre grans blocs. En primer lloc trobem la concessió de beques de la Fundació Rinaldi; i en segon el seguiment i gestió de les tutories que tenen lloc en primer i segon curs, dins d’un programa integral anomenat PATiO (Pla d’Acció Tutorial i Orientació). 

En tercer lloc, també s’encarrega de la selecció, seguiment i avaluació del programa “Repassem Junts”. És un programa de voluntariat solidari, que es porta a terme conjuntament amb Salesians de Sarrià i la UAB. En aquest programa els nostres estudiants, una tarda a la setmana i durant un semestre, fan classes de repàs a altres alumnes del barri que ho necessiten. Finalment, la centralització de tots els dubtes, queixes, suggeriments i lloances que ens vulguin fer arribar els nostres estudiants. 

Per què es crea aquest nou departament? Quin és el seu objectiu principal?

Aquests quatre grans blocs que tenen a veure directament amb l’estudiant estaven fins ara separats i el portaven diferents professionals dins de l’EUSS. Per qüestions pràctiques, es va pensar que una mateixa persona s’hauria d’ocupar de totes elles i aglutinar-les en forma de departament. 

L’objectiu principal és el tracte directe amb l’alumne: som una escola universitària petita, fet que permet un ambient de familiaritat entre tota la comunitat. Potenciar aquest factor entre els estudiants, a través del departament, sembla la forma més natural d’aconseguir-ho. Precisament, en ser una escola petita, en comptes de crear un vicerectorat com té la majoria de centre universitaris, l’equivalent ha estat formar aquesta nova branca.

Quin és el vincle amb la Fundació Rinaldi?

Hi ha un vincle directe. La Fundació Rinaldi, entre moltes atribucions, té la d’atorgar beques de diversos tipus als alumnes que compleixin certs requisits. El Departament de l’Estudiant és l’encarregat d’estudiar cadascuna de les sol·licituds i concedir-les o denegar-les. A més, en cada cas els assignarà al departament, servei o laboratori que correspongui.

Quins avantatges comporta per als estudiants? Què els pot aportar en la seva estada a l’EUSS?

En el cas de les beques, aquestes ajudes econòmiques són de vegades l’única manera que tenen alguns alumnes de poder estudiar en un centre adscrit com el nostre.

Les tutories, per la seva banda, suposen una marca específica d’aquesta escola. En altres universitats també es fan servir, però el nostre programa ha estat reconegut per un comitè avaluador extern com “progrés cap a l’Excel·lència” en un procés d’acreditació dels nostres graus per part de l’Agència de Qualitat d’Universitària (AQU). El departament de l’estudiant és el responsable de la tutoria en la seva etapa inicial, quan els estudiants arriben a l’Escola. L’objectiu ara seria el treball conjunt de tots els departaments implicats en el programa PATiO, per poder arribar a aquesta excel·lència a la qual estem ja encaminats. Si en la propera auditoria aconseguíssim assolir l’excel·lència, els nostres alumnes gaudiran d’una qualitat en l’acompanyament que no es dóna, de moment, en cap altra universitat catalana. 

En la branca del voluntariat, aquests programes es converteixen en una forma que coneguin altres realitats fora de l’Escola.

Finalment, el fet de poder queixar-se del que creguin que ha de canviar els punts més febles de l’escola, o suggerir aquests canvis, només pot millorar el centre que volen tenir. Els alumnes són agents implicats en la millora, i aquest últim punt, que és la novetat és, segurament, el més important.

Quins programes de voluntariat tenen els estudiants al seu abast?

A més del “Repasem Junts”, hi ha programes de voluntariat a la UAB, i a Salesians de Sarrià està l’organització VOLS, que va més enllà de les nostres fronteres. Es col·labora també cada any amb el Banc d’Aliments.

És molta alta la implicació dels estudiants de l’EUSS en la millora del seu centre d’estudis (per exemple, a través de suggeriments)?

Espero que sí ho sigui, i amb aquest esperit neix el departament, que la implicació de l’estudiant ajudi a adaptar-se a les seves necessitats. Fins on puguem arribar dependrà directament de com els alumnes vulguin viure la nostra escola.

Quina projecció de futur té el Departament de l’Estudiant?

La idea és que vagi creixent a poc a poc al voltant dels quatre grans blocs, i que entre personal i alumnes acabem de donar-li forma. En aquest sentit, és un departament molt viu i amb molt potencial.