L’EUSS i el sector automotriu col·laboren en un estudi per decidir els equipaments prioritaris del futur laboratori del Grau en Enginyeria d’Automoció

  • Les entrevistes amb una dotzena d’empreses posen de manifest la importància creixent de l’electrònica en la indústria de l’automòbil.
  • El cap de l’Àrea Universitat – Empresa i Innovació Docent, Ignasi Florensa, destaca l’obtenció de dades valuoses «que serviran com a base per a establir l’equipament ideal per al laboratori docent d’automoció».

L’Escola Universitària Salesiana de Sarrià (EUSS) ha consultat destacades empreses i organitzacions de la indústria de l’automoció per dotar el futur laboratori docent del Grau en Enginyeria d’Automoció dels equipaments més adequats a les necessitats del sector. D’aquesta manera, els i les estudiants de l’EUSS disposaran de les eines més actualitzades, que els aportaran els coneixements i les habilitats requerides pel món professional.

Amb les respostes obtingudes, el Departament de Mecànica i l’Àrea Universitat – Empresa i Innovació Docent han elaborat un llistat dels equipaments prioritaris que haurà de tenir el laboratori. Els que han assolit més consens són: software de simulació; un sistema de treball amb protocol de comunicacions BUS/CAN, consistent en maqueta i treball en situacions reals amb dispositius connectats a la xarxa; la toolbox Simulink de MATLAB, que simula el comportament dels sistemes dinàmics i que resulta clau per al treball amb dades o la programació d’elements.

Altres elements destacats per la dotzena d’empreses que han participat en l’enquesta són: components de vehicles, unitats de control electrònic (ECU) del motor, sensors propis del sector automotriu, elements de seguretat, kit de desenvolupament per als convertidors de potència, vehicles reals, microcontroladors i miniordinadors tipus Arduino i Raspberry específics d’automoció, banc d’amortidors, i diferents tipus de bateries.

El llistat d’equipaments s’ha elaborat tenint en compte les necessitats de cada assignatura del grau, i l’estudi ha servit també per arribar a conclusions respecte a la configuració d’algunes matèries. És el cas de les d’electrònica, que haurien d’estructurar-se partint de l’electrònica del vehicle o Classic Electronics, continuar amb els subsistemes intel·ligents del vehicle o Adaptative Electronics, i concloure amb conducció autònoma i vehicle connectat, el nivell més alt de l’electrònica, que inclou treball amb càmeres i processament d’imatge.

El cap de l’Àrea Universitat – Empresa i Innovació Docent, Ignasi Florensa, fa una valoració molt positiva de l’experiència. «Les entrevistes ens han aportat moltes dades que serviran com a base per a establir l’equipament ideal per al laboratori docent d’automoció. Destaca la importància que l’electrònica té i tindrà en aquest sector. Probablement no es tracta d’una electrònica a nivell de component sinó més orientada a la gestió de xarxes i a l’arquitectura de sistemes. En aquest àmbit, la majoria de persones entrevistades han coincidit en la importància d’incloure aspectes de la normativa dels sistemes electrònics en automoció, ja que afecten la pròpia filosofia de disseny. Respecte als àmbits més mecànics, posen de manifest la importància de la simulació com a eina per reduir costos en tots els camps: des de confort, vibracions i soroll, fins al disseny de línies de producció».

Entre les organitzacions destacades del sector de l’automoció que han participat en l’estudi, hi ha: ETAS Bosch, Nissan, CIAC (Clúster de la Indústria de l’Automoció de Catalunya), Guilera, Applus IDIADA, Lear Corporation, Cluster Moto, Salesians de Sarrià, Centro Zaragoza – Instituto de Investigación sobre Vehículos, CT – The Engineering Group. Dels professionals enquestats, cinc són Alumni de l’EUSS.

Per portar a la pràctica les conclusions obtingudes, l’EUSS ha establert un pla de treball en què hi ha implicades les persones responsables de les assignatures del Grau en Enginyeria d’Automoció. Al juliol hi ha prevista una jornada de treball conjunta, per presentar les propostes de cada matèria, amb l’objectiu que el laboratori es comenci a dotar d’equipament per a l’inici del pròxim curs.