Els dissenys industrials de l’automoció en el punt de mira de l’EUSS amb motiu del Dia Internacional de les Dones

  • L’Escola Universitària Salesiana de Sarrià (EUSS) ha preparat la jornada “Dissenya, inclou-me, assegura’m!” per a reflexionar amb el seu alumnat sobre si els dissenys industrials són inclusius quant a gènere.
  • La trobada és el 6 de març i comptarà representants de les empreses Fundació Línea Directa i Applus+ IDIADA.

És igual l’assegurança d’un vehicle per a un home que per a una dona? Segons l’estudi “Cotxes segurs per a tots. Anàlisi de l’accidentalitat sota una perspectiva de gènere” de la Fundació Línea Directa, el risc de la dona de sofrir una lesió cerebral molt greu és el doble que en l’home. Aquestes dades tenen molt a veure en com es dissenyen i testen els vehicles. Una reflexió que des de l’Escola Universitària Salesiana de Sarrià (EUSS) volen compartir amb els seus futurs enginyers i enginyeres, amb motiu del Dia Internacional de les Dones, el 8 de març.

Sota el lema “Dissenya, inclou-me, assegura’m!” l’EUSS proposa una jornada destinada a totes les persones de la seva comunitat educativa, en la qual participaran representants de les empreses Fundació Línea Directa i Applus+ IDIADA. L’objectiu és reflexionar sobre si els dissenys industrials són inclusius, especialment quant a gènere.

Els futurs enginyers i enginyeres del país tenen molt a oferir en el camp de l’automoció, especialment referent a disseny i seguretat. Les dades de l’informe, que presentarà Santiago Velázquez, Director de Comunicació de la Fundació Línea Directa, així ho mostren: El risc de la dona de sofrir una fractura cranial (tipus AIS3+) és gairebé un 50% més gran. Aquestes diferències es deuen, per exemple, al fet que els Dummies, els maniquins que s’utilitzen com a test de seguretat dels vehicles, estan dissenyats seguint els estàndards masculins, quant a pes i altura.

“El nostre centre està formant a una nova generació d’enginyeres i enginyers de l’àmbit industrial. És vital que es plantegin el disseny industrial amb una mirada inclusiva”, expliquen des de la Comissió d’Igualtat de l’EUSS. Des de l’escola universitària destaquen la importància de conscienciar del paper de l’enginyeria per a canviar la mirada i treballar de manera més inclusiva a tots els nivells.

La sessió “Dissenya, inclou-me, assegura’m!”, que tindrà lloc el pròxim 6 de març a la mateixa Escola Universitària Salesiana de Sarrià, també comptarà amb la participació d’Alba Márquez Medina, enginyera de Seguretat Passiva, i Gerard Pascual Delor, Account Manager, tots dos de Applus+ IDIADA. Des de l’empresa d’enginyeria que brinda serveis de disseny, proves, enginyeria i homologació a la indústria automotriu a tot el món, es destacaran també altres factors sobre seguretat passiva en els vehicles que cal tenir en compte. De fet, la companyia presentarà els Dummies amb cos de dona que s’estan dissenyant per a aconseguir que les proves de seguretat dels vehicles siguin més inclusives i adaptin el producte a la realitat social.

Amb motiu del 8 de març, l’Escola Universitària Salesiana de Sarrià reflexiona cada any sobre de les diferències de gènere en diferents àmbits. L’any passat van publicar la campanya “Algorismes mal educats, reflex d’una societat”. “Com a escola universitària també hem de transmetre valors que ens permetin avançar com a societat”, conclouen des de la Comissió d’Igualtat de la EUSS.