XI Jornada Pre-Ocupa’t

El 4 de novembre de 2015 es va celebrar la XI Jornada Pre-Ocupa’t, espai de trobada entre empreses dels sectors industrials i tecnològics i els nostres actuals alumnes (futurs professionals de l’enginyeria) així com antics alumnes interessats en conèixer les seves perspectives en el món laboral. En aquesta ocasió vam comptar amb la presència de Codols Technology, Ficosa Idneo, Sanjo i Sistel Group.
Cada una de les empreses van presentar el seu projecte i productes i van comentar quin és el perfil de col·laborador qualificat ideal, tenint en compte estudis, habilitats i competències personals i la possible experiència professional en el camp de treball.Pre-OcupaT2015_v01-cartell

Eduard Martí, director Còdols Technology, va venir acompanyat de l’estudiant de Grau d’Enginyeria en Organització Industrial, Milena Casanovas, que es troba fent pràctiques com a Coordinadora de Màrqueting a la seva empresa. Són 6 treballadors (un dels quals antic alumne de l’EUSS que va començar fent pràctiques amb ells també i ara es troba en plantilla com a Product Manager).
Còdols Technology és fruit d’una experiència anterior com a enginyeria de sòlids. Actualment ofereixen aquell producte propi a empreses internacionals, buscant mercats, sinèrgies i clients potencials convertint-se poc a poc en una empresa de representacions industrials amb fort coneixement de processos industrials de qualsevol client adreçant-se bàsicament a quatre grans mercats d’indústria de procés: químic, agroalimentari, minerals, fertilitzants i reciclatge i biotecnològic.
Els valors que va detallar que acompanyen tot projecte empresarial en la seva empresa i per tant que també volen en les persones que integren la seva organització són: compromís, exigència, confiança, experiència i innovació.

IMG_20151104_121925

Josep Puente, Responsable de Generació de nou negoci a Idneo i professor de l’EUSS explica que Ficosa es va fundar el 1949 a Barcelona i que actualment té 9.000 treballadors a nivell mundial i està present en 18 països amb més de 680 enginyers en plantilla. Les divisions de Ficosa són: Negoci tradicional d’automoció, Vehicle industrial, Noves tecnologies i Ficosa no auto on es troba Idneo, amb més de 250 enginyers que fan tot el procés del projecte, des de l’inici, passant pel seu desenvolupament i acabant en la fabricació, sent els seus sectors els de mobilitat, mèdic, de consum electrònic i validació.
Va remarcar que la demanda de perfil d’Enginyers és alt i que es té un ventall important de llocs i sectors on desenvolupar aquesta professió.

Maria José Presencia, Responsable de selecció a Ficosa parla d’un centenar de posicions obertes en aquest moment de software, hardware, mecànica, mecatrònica entre d’altres. Els perfils més buscats són els candidats amb passió per l’enginyeria que els hi agradi treballar en un entorn internacional ja que tenen presència a Europa, Àsia i Amèrica, que tinguin capacitat de treballar en equip, bona capacitat de comunicació i que siguin creatius aportant idees. L’anglès és imprescindible i es valora el francès i/o alemany. Tot i tenir els Headquarters a la seu de Viladecavalls, ofereixen una estructura plana, amb poca jerarquia, equip jove, dinàmic i multidisciplinari.P1110524

Francisco López, Responsable de Personal i RRHH de Sanjo, va explicar que són una empresa industrial que treballa en el sector automoció, entre d’altres, fabricant peces en tecnologia de tall fi. Empresa que actualment té entre 170 i 180 treballadors, es va crear fa 50 anys començant com a empresa de matriceria evolucionant i especialitzant-se en el tall fi. La distribució de l’empresa és mundial. Recentment, al 2014 es va obrir una delegació comercial a Stuttgart i al 2015 una oficina de representació a Shanghai. Al 2018 tenen pensat obrir una planta a Estats Units.
Dissenyen matrius i perifèrics. Són matrius diferenciades de l’estampació convencional ja que treballen de baix cap amunt. Tenen taller de construcció de matriceria, enginyeria de producte, laboratori de materials, qualitat i metrologia.
Els enginyers que busquen s’ubicarien en el departament d’ofertes i clients, en seguiment de projectes de productes, en desenvolupament de matrius i utillatges, en l’àrea de qualitat, en logística i aprovisionament, en processos i millora contínua, en desenvolupament de materials, en producció. L’anglès també és indispensable i molt necessari en el seu cas alemany i/o francès. P1110571

Marta Esteve, Responsable de Recursos Humans de Sistel Group va venir acompanyada de l’estudiant de Grau en Enginyeria Electrònica Industrial i Automàtica de l’EUSS, Albert Cot, que es troba fent pràctiques amb ells a una empresa del grup. Va començar explicant que Sistel és un grup d’origen familiar que es va fundar a l’any 1982 com a empresa de solucions electròniques. Les empreses del grup són: Sistel, Digiprocess, 6TL i Smartlift
Sistel com a departament de desenvolupament, innovació i formació amb àrees d’Enginyeria Electrònica, Enginyeria Software/Firmware, Enginyeria Mecànica i Laboratori.
Digiprocess fàbrica d’electrònica o no hi ha producte propi sinó que el client demana el que necessita.
L’Albert Cot es troba fent pràctiques a 6TL i va explicar el que desenvolupa diàriament i el funcionament de l’empresa. És una organització plana que també valora la creativitat, les noves idees i la participació. Ell es troba dins el grup de Project Managers (amb perfil d’enginyers) que és un dels perfils que pot acabar desenvolupant com a treballador. Aprofitant l’experiència de l’Albert, la Marta Esteve explica la importància que tenen els programes de pràctiques per a l’empresa. Els consideren un “win to win” on l’estudiant pot saber el que és el món empresarial i ajudarà als enginyers de l’empresa a desenvolupar projectes. Es valora molt les pràctiques a l’hora d’incorporar un candidat ja que es veu com un “win to win”.
Finalment, la Marta Esteve va detallar els diferents perfils que estan en recerca en aquests moments, i el que és important per l’empresa quan es busca un perfil és la manera com la persona treu les seves capacitats tècniques: actitud, predisposició, motivació.
P1110610

En acabar les exposicions individuals, les empreses van respondre al torn de preguntes obertes. Una de les preguntes es va centrar en quins eren els canals de difusió on posen les seves ofertes, de treball o de pràctiques, aquestes empreses. Totes van coincidir que fan difusió a través de la Borsa de Treball de l’EUSS (Servei d’Orientació i Inserció Professional, SOIP). Sistel a més ho fa a través de canals com Linkedin i Infojobs per a ofertes de treball i Ficosa Idneo també està present en Linkedin, Job and Talent, Infojobs i publica a través de la seva pàgina web.P1110614
Un any més el Pre-Ocupa’t ha estat un èxit tant d’assistència com de participació, convertint-se en una jornada consolidada l’EUSS, que ja està pensant en la seva XII edició.P1110619