Entrevista a Mireia Juny, graduada en Enginyeria en Organització Industrial

Mireia Juny va estudiar Enginyeria en Organització Industrial a l’Escola Universitària Salesiana de Sarrià (EUSS) i actualment treballa com a responsable del pla estratègic en Actel Group. En la seva etapa com a estudiant va estar treballant com a becària a la biblioteca de l’EUSS, una oportunitat que és única respecte altres universitats i que valora molt positivament. A més, el que més destaca de l’EUSS és l’aposta per aprendre fent pràctiques perquè molts coneixements dels quals s’adquireixen fent treballs en equip s’apliquen després en el món laboral.

Per què vas decidir estudiar enginyeria?

Jo recordo que no sabia el que volia estudiar. De fet, sabia el que no volia estudiar. I en el què volia estudiar, jo no sabia si era una enginyeria, Administració i Direcció… Un dia, al Saló d’Ensenyament, vaig veure aquest grau, vaig mirar el programa, quines eren les assignatures i em va encaixar. No vaig tenir cap dubte i em vaig apuntar.

Com va ser la teva experiència a l’EUSS?

Tinc molt bon record; vaig estar els quatre anys com a becària a la Biblioteca i penso que és una oportunitat que es dona als alumnes de poder col·laborar amb l’escola i també és una ajuda per al finançament dels estudis. Això s’ha de valorar molt positivament perquè no totes les escoles ofereixen aquesta possibilitat.

Com valores la formació de l’EUSS a través de les pràctiques?

Jo penso que ajuda bastant el fet de treballar amb pràctiques. No sols pràctiques empresarials, sinó dedicar més o menys el 50% del teu temps a fer treballs, sobretot treballs en equips, perquè això t’ajuda en el món laboral quan es treballa per projectes. Aquests són en equips i aprens a com treballar en equip, saps com posar-te d’acord, com cedir també alguns processos. També aprens a treballar amb equips multidisciplinaris, ja que moltes vegades en el món laboral estàs interactuant amb altres departaments i és molt important saber treballar amb persones que tenen altres punts de vista. I també penso que és molt important el fet que treballem amb un entorn canviant. A l’EUSS, treballant en pràctiques t’estàs plantejant els reptes que tu no coneixes. I això passa en el món laboral i és molt important saber-se adaptar aquests canvis i adaptar-se el més ràpid possible.

Quina valoració fas del teu pas per l’EUSS?

Ho definiria com una gran experiència des del primer a l’últim dia. És a dir, que en tot moment et pots sentir acompanyat, secundat, sempre tens a algú que et dona suport o algú a qui acudir, sigui què sigui el teu problema o la teva inquietud. També m’agradaria destacar que els estudis estan molt adaptats al món actual, ja que s’adapten al que les empreses estan demanant i a les habilitats que també són necessàries per a tenir una feina.

En què t’ha ajudat la teva experiència amb el TFG?

M’ha ajudat, i encara m’està ajudant avui dia, ja que es tractava de la implantació del Power BI. És una eina molt potent que encara s’està usant i em va ajudar per a aprendre a tractar amb gran quantitat de dades i també fer una anàlisi quantitativa i qualitativa d’aquests. Avui dia és molt important saber treballar amb ells, saber sintetitzar i saber treure conclusions.

Amb quins reptes t’has trobat a la teva vida laboral?

Jo crec que el principal repte va ser quan vaig començar a treballar a Actel Group, que és una empresa del món agroalimentari. Jo no tenia gran coneixement d’aquest sector perquè estava treballant en un altre. I vaig haver d’aprendre com funciona, quins són els interessos, cap a on evoluciona, quines són les tendències… I el repte va ser aquest; el fet de saber-te adaptar al canvi. També saber ser, com diríem, una esponja, i aprendre tot el que puguis. I això també s’aprèn a l’EUSS.

Per a quins aspectes del dia a dia t’han servit aquests coneixements?

Per a saber cap a on va el negoci, també és molt important saber què hi ha darrere. A vegades hi ha coses que pensava que no podria aplicar mai, com per exemple alguns coneixements de ciència i tecnologia dels materials, que realment els estic aplicant per a veure quines màquines són les que millor s’adapten al nostre negoci i a partir d’aquí crear l’estratègia de negoci.

On et veus en un futur a llarg termini?

És una pregunta complicada. La meva meta és continuar creixent professionalment i penso que en aquest sector. El sector alimentari és un sector que m’agrada, em motiva, em motiva a continuar aprenent, veure cap a on està anant, quins són els nous projectes que estan sorgint, cap a on s’està innovant… Jo crec que la meva meta seria veure cap a on evoluciona el sector i poder participar en projectes disruptius d’aquest sector com, per exemple, nous projectes que estan sortint de Proteïna Alternativa.

Què li diries a algú que està pensant a estudiar aquesta enginyeria?

Que no s’ho pensi, que la faci. És una carrera que és una amalgama de moltes assignatures, de molts àmbits, i jo penso que s’adapta els requisits que hi ha avui dia a les empreses. I que si hi ha ganes tot es pot fer que no s’ho pensi.

Com és la relació amb altres alumnes i professors de l’EUSS?

A vegades no són relacions que tu veus en el dia a dia, però després d’haver passat quatre anys passant el teu dia a dia amb aquestes relacions, perquè són duradores i saps que tot i que no les vegis cada dia, és una bona relació. Amb els profes de l’EUSS, la relació quan estàs a l’escola és molt bona, sempre és de proximitat. Quan tens qualsevol dubte, tens el seu contacte, pots anar al seu despatx que té la porta oberta el 99’9% de les vegades i pots preguntar. A vegades no tens el contacte, però si que tens un contacte de Linkedin i quan veus el que van aconseguint, te n’alegres per ells, perquè penses “ostres, el seu treball també té recompensa”. I nosaltres, com a alumnes, segurament també hem aportat el nostre granet de sorra perquè avui dia s’acabi aconseguint aquesta fita.