Nou Smart Grids Lab a l’EUSS i visita al Sincrotró ALBA

El  passat dimecres 16 de maig es va celebrar el darrer “Dimecres de la Ciència” del curs 2017-2018, que en aquest cas va estar dedicat al nou Smart Grids Lab. Primerament, els professors Dr. Carles Ortega i Dr. Àngel Borrell van explicar als presents el que són les Xarxes Intel·ligents i quin són els reptes fonamentals avui dia en la gestió d’aquestes.

El nou  Smart Grids Lab, que s’ha instal·lat recentment a l’aula AE20, podrà ser utilitzat properament tant per realitzar recerca en aquest camp, com per fer pràctiques en diferents assignatures del Grau d’Electrònica Industrial i Automàtica i del nou Màster en Enginyeria Industrial especialitat Microxarxes Elèctriques Intel·ligents. Als terrats de l’EUSS s’ha muntat una instal·lació fotovoltaica experimental de 4 kW que permet diferents modes de gestió de l’energia i emmagatzematge.

El laboratori disposa d’emuladors solars per tal d’obtenir diferents condicions de producció d’energia fotovoltaica en diferents punts de generació, per tal d’estudiar els convertidors electrònics típics per al processament d’energia provinent de fonts renovables, configurar una microxarxa i gestionar l’energia.

En acabar la visita, va tenir lloc l’última reunió del Grup de Recerca del curs, en la qual es va informar, entre altres coses, del proper muntatge d’un estudi de gravació de vídeos didàctics a l’Espai de Recerca de l’EUSS.

També relacionat amb les últimes tecnologies, el passat dimecres 25 d’abril un grup d’estudiants i professors de l’EUSS van fer una visita al Sincrotró ALBA, ubicat a Cerdanyola del Vallès. L’ALBA és un accelerador d’electrons per produir llum de sincrotró, que s’utilitza per caracteritzar l’estructura atòmica i molecular dels materials i estudiar les seves propietats. L’energia del feix d’electrons que es genera a l’ALBA és de 3 GeV i s’aconsegueix mitjançant la combinació d’un accelerador lineal i un propulsor ubicat en el mateix túnel que l’anell d’emmagatzament d’electrons.

Actualment, l’ALBA disposa de vuit línies de llum operatives, que es destinen a l’estudi de les biociències, la matèria condensada (nanociència, propietats magnètiques i electròniques) i la ciència dels materials, i hi ha tres línies més en construcció. Aquesta gran infraestructura científica genera unes 6.000 hores de llum anualment i està disponible per oferir servei a més de 1.000 investigadors de la comunitat acadèmica i del sector industrial a l’any. Aquesta visita forma part de les activitats del Grup de Recerca de l’EUSS dirigides a apropar la ciència i tecnologia als estudiants.