Article publicat a la revista Chemosensors: detecció en temps real de la formació de biofilms usant sensors QCM

El professor Dr. Miquel Àngel Amer ha publicat un article a la revista indexada Chemosensors titulat “Real-Time Detection of the Bacterial Biofilm Formation Stages Using QCM-Based Sensors”, en col·laboració amb investigadors del Group de Sistemes Integrats i Intel·ligents de la UPC, l’Hospital Clínic de Barcelona, i l’Instituto de Salud Carlos III de Madrid.

Els biofilms bacterians són una de les principals causes de danys relacionats amb les infeccions mèdiques i la contaminació biològica. Així, el 80% de les infeccions totals són causades per microorganismes que formen biofilms. Per tant, el coneixement de les etapes de formació del biofilm és crucial per desenvolupar tractaments efectius per prevenir-los en implants, eines i dispositius mèdics.

Figura 1. Retícula de sensors QCM, càmera termostàtica i placa de Petri amb múltiplex cavitats.

Per aquest propòsit, els sensors de cristall de quartz (QCM) s’estan convertint en una bona alternativa als mètodes analítics per al monitoratge en temps real en cultius en medi líquid. En un treball anterior, els autors van descriure un instrument multicanal basat en un sensor QCM de preu assequible. Tanmateix, per tal de validar el seu funcionament, s’han portat a terme mesures complementàries basades en el creixement d’un biofilm bacterià. En el present treball es presenten i discuteixen les mesures que permeten la identificació de les diferents etapes de formació del biofilm.

Figura 2. Superfície de la superfície active d’un biofilm: (a) canal 2 (24 h d’experiment), (b) canal 4 (24 h d’experiment), (c) canal 1 (48 h d’experiment), I (d) canal 9 (48 h d’experiment).