Conferència de Directors d’Escoles d’Enginyeries Industrials i reunió del Consell de Direcció de les IUS

El passat dia 12 de gener, Andreu Moreno, director de l’EUSS, va assistir a l’assemblea general de la Conferència de Directors d’Escoles d’Enginyeries de l’Àmbit Industrial celebrada a Madrid. En la trobada es va seleccionar un nou logotip i es va presentar el congrés CIUEET 2018. També es va decidir donar suport a la proposta de la plataforma estatal de professors de tecnologia de mantenir l’assignatura en les proves de selectivitat i es va exposar la situació dels títols integrats que es volen iniciar a la Comunitat de Madrid el curs 2018-2019.

Per una altra banda, el director Andreu Moreno, com a membre del Consell de Direcció de les IUS i en qualitat de delegat d’Europa, també va estar els dies 9, 10 i 11 de gener a Roma per reunir-se amb la resta de delegats territorials i sota la direcció del P. Marcelo Farfán, coordinador general de les IUS.

El rector major, P. Àngel Fernández, va afirmar en la trobada amb el Consell de Direcció de les IUS que és fonamental comptar amb una visió estratègica que orienti adequadament els processos de les institucions que en formen part. En aquest sentit, va subratllar alguns aspectes claus en l’animació i govern de les IUS: excel·lència en el servei però sense inèrcies ni elitismes; qualitat de la proposta educatiu-pastoral, amb presència afectiva i efectiva de religiosos salesians; sentit de pertinença inspectora i aportació significativa al Projecte Orgànic de cada Inspectoria (POI); assegurament de la identitat salesiana del personal directiu i docents; i, finalment, verificar que en les polítiques i informes s’evidenciï l’accés de joves pobres a les nostres institucions d’educació superior.

El Consell de Direcció de les IUS es va reunir a Roma, a la seu central de la Congregació (Sacro Cuore), amb l’objectiu d’acompanyar el camí de les IUS en cadascun dels continents, donar seguiment a l’aplicació de les polítiques i programes comuns i enfortir l’estructura organitzativa i d’animació. La trobada va oferir la possibilitat de comptar amb una visió general dels processos i activitats que les IUS porten endavant en cadascun dels continents i regions. D’altra banda, va permetre avançar en un element clau per al camí d’identitat de les IUS: l’estudi i aprovació del document “Orientacions per a la pastoral a les IUS”. Ara s’esdevé la fase d’aplicació “ad experimentum” (2018-2020) de l’esmentat document en totes les institucions.

D’altra banda, el Consell va concentrar la seva atenció en el disseny del Curs per a Directius IUS que s’espera iniciar aquest any a Amèrica Llatina. A més, es va constatar la necessitat de millorar la gestió del portal web (www.ius.world) i es va prendre la decisió d’iniciar la publicació d’un llibre que contribueixi a la reflexió sobre el carisma salesià i l’educació superior, i que serà realitzat en col·laboració amb la UPS de l’Equador. Finalment, aquesta trobada va ajudar a valorar la necessitat d’acompanyar de prop el camí que aquest important i nou sector de la missió salesiana realitza des de fa dues dècades.