Participació a la 10th International Week a Lituània i projecte solidari a Burkina Faso

La setmana del 23 al 27 d’abril de 2018, la Universitat de Ciències Aplicades de Klaipéda (Klaipédos Valstybiné Kolegija), situada a la costa del mar Bàltic, a Lituània, va organitzar la 10th International Week sota el títol “100 years of restored Lithuania”. Aquest esdeveniment va acollir 51 representants de 26 universitats diferents (entre professorat i personal d’administració i serveis), de 12 països europeus. Una de les participants va ser l’Olga Vendrell, responsable de qualitat i membre de l’àrea TIC de l’EUSS.

L’agenda va incloure diversos tipus d’activitats. Per una banda, sessions d’àmbit general per a tots els participants (presentació de la Universitat i visita de les instal·lacions, introducció a la cultura i gastronomia de Lituània, networking…). Per una altra, sessions de treball específiques de les diferents àrees de coneixement i/o serveis (docència per al professorat, relacions internacionals, servei de qualitat, TIC…). Finalment, també hi va haver temps per a activitats de caire lúdic (visita guiada pel centre històric de Klaipéda, visita al Museu del Mar i Delfinari o sopar de comiat).

Dins de les sessions de treball específiques, l’Olga Vendrell es va poder reunir amb la responsable de qualitat de la universitat organitzadora, per compartir i debatre temes d’interès comú, així com amb la vicerectora de la Facultat de Tecnologies, on es cursen estudis de grau d’enginyeria industrial similars als de l’EUSS (Mecatrònica, Mecànica, Electricitat i Automatització).

D’altra banda, el passat 25 d’abril el professor Joan Yebras, responsable d’Alumni EUSS, va fer una xerrada sobre com està el Projecte Solidari Burkina Faso. El professor va destacar com és d’important que els estudiants tinguin experiències vitals gràcies a la complicitat dels professors i del personal de l’EUSS. Un dels objectius de l’Alumni EUSS és aconseguir amb la formació un món millor, ja que es disposa dels valors necessaris per intentar que es vagi de camí a una realitat.

Per treballar i aconseguir objectius, s’ha d’observar i també decidir, estudiar les opcions de què es disposa, apostar per un projecte vehicular i treballar totes les seves possibilitats. Per aconseguir canvis es necessiten eines, com l’ampliació d’infraestructures amb més personal que disposi d’experiències vitals, més idees, millor repartiment de tasques, més diversificació… Tot això junt genera un canvi, així com ampliar el camp d’acció tant dels estudiants en actiu com dels Alumni.

L’històric de les obres del FMA a Burkina Faso va començar amb la recerca de l’aigua, les perforacions, la construcció de la torre d’aigua i la instal·lació fotovoltaica. També es va construir l’estable i el bio-digestor. Per a la construcció d’aquest últim es va arribar a un acord amb la institució governamental per l’ensenyament subvencionada, així com per la compra de 6 vaques i l’inici dels cultius a l’hort, fruits del qual són una donació per la comunitat local. Actualment s’estan construint més edificis, un dels més esperats és l’escola pels nens i nenes de la comunitat.