Imants iònics de Dy basats en α-furoats

Imants iònics de Dy basats en α-furoats

Els imants iònics s’estan investigant intensament en l’actualitat per la seva rica fenomenologia física i la seva potencial aplicació en espintrònica. La professora Elena Bartolomé (EUSS), en col·laboració amb l’Institut de Ciència de Materials d’Aragó (ICMA-CSIC), l’Institut de Química de Chisinau (Moldavia) i l’Institut de Química de Iasi (Romania) acaba de publicar un article sobre el comportament magnètic d’un nou imant iònic basat en el Dy. En aquest treball es descriu com l’estat dinàmic dels espins es congela a molt baixes temperatures fins a aconseguir un estat magnètic ordenat de llarg abast.

foto_2L’Elena Bartolomé és professora del Departament de Mecànica de l’EUSS. Es dedica a la docència a l’EUSS però la seva curiositat i passió per trobar coses noves ha fet que dediqui part del seu temps a la recerca. Va estudiar Ciències Físiques a la Universitat de Saragossa i es vaig doctorar en Física Aplicada a la Universitat de Twente (Holanda) l’any 2002. Després va treballar com a “post-doc” a l’Institut de Ciència de Materials de Barcelona (ICMAB-CSIC) i al Grup d’Electromagnetisme de la Universitat Autònoma de Barcelona (UAB) fins que es va incorporar a l’EUSS. Dins del camp de la Física Experimental, s’ha especialitzat en la recerca de les propietats magnètiques a molt baixes temperatures de materials funcionals, com els Superconductors i els Imants Moleculars.

[Article: “Magnetic relaxation versus 3D long-range ordering in {Dy2Ba(α-fur)8}n furoate polymers”, E. Bartolomé, J. Bartolomé, S. Melnic, D. Prodius, S. Shova, A. Arauzo, J. Luzón, L. Badía-Romano, F. Luis and C. Turta, Dalton Transactions (2014), DOI: 10.1039/C4DT00538D].