La impressió en 3D protagonitza l’11è Networking Breakfast

La impressió en 3D va ser la protagonista de l’11è Networking Breakfast, organitzat conjuntament entre l’EUSS i el Districte de Coneixement Sarrià – Sant Gervasi. Es tracta d’una jornada en la que les possibilitats i els camps d’actuació d’aquesta tecnologia van ser els principals actors d’aquest dia.

El Dr. Andreu Moreno, director de l’Escola Universitària Salesiana de Sarrià, va donar la benvinguda als assistents a la trobada. En el seu discurs, Moreno va augurar un gran desenvolupament d’aquest sector en un futur pròxim, sobretot en l’àmbit de la medicina. A continuació, el Sr. Carles Esquerra, gerent del Districte de Sarrià – Sant Gervasi, es va adreçar als assistents apuntant que “de la mateixa manera que fa 30 anys internet era un progrés que estava a l’abast de poca gent, segurament la impressió 3D és un nou salt tecnològic molt important per a aquest futur que ja està aquí”. També ha destacat favorablement el treball en comú i l’espai d’investigació que s’està creant entre el Districte i l’EUSS.

-P1090965-1024x768Pablo A. Genovese, professor i cap de laboratori de Mecànica a l’EUSS, va remarcar tots els avantatges del Rapid Prototyping, un conjunt de tecnologies que ajuden a passar d’un model virtual a un model real mitjançant la impressió 3D. Segons Genovese, els avantatges d’aquesta tècnica són diversos, ja que ajuda a disminuir l’artesania dels prototips, l’esforç i el temps. A la vegada que afavoreix l’equitat entre l’alumnat. Per al professor, els desafiaments per a la universitat són el cost operatiu que suposa comptar amb aquesta tecnologia, i la possibilitat d’oferir als alumnes un lloc on treballar i redefinir la finalitat dels laboratoris i de les assignatures.

-P1090941-1024x768En la seva intervenció, Emilio Sepúlveda, CEO i cofundador de Natural Machines, va parlar del primer electrodomèstic de cuina basat en impressió 3D. Aquesta màquina permet crear un plat, mitjançant impressió, a partir de la introducció d’un seguit d’ingredients tot seguint una recepta determinada. Sepúlveda comenta que el principal objectiu és “trobar un espai on ara es troba el microones o el forn”. Tot i que adverteix que per arribar a aquest punt caldrà força temps, i que treballen per ajudar la gent a tornar a cuinar a casa de manera saludable.

“Amb aquest electrodomèstic es poden fer servir ingredients frescos que es troben als supermercats. A més a més, permet indicar el nombre de calories que s’ingeriran, així com presentar els plats amb formes originals que conviden a experiències culinàries diferents”, explica Sepúlveda.

Finalment, Yassine Maazouz, fundador i director de Subtilis Biomaterials, va explicar com la impressió tridimensional pot ser molt útil en aplicacions biomèdiques. Maazouz va comentar que “és comú que es desenvolupin processos de fabricació massa complexes per fabricar coses molt simples”. Per parlar del procés de fabricació additiva va fer una comparació amb la natura, que és capaç de fabricar estructures i organismes sense necessitat de motlles. Aquest mètode consisteix en unir materials per fabricar objectes capa per capa, de tal manera que sembla que està creixent davant els ulls, com passa a la natura.

Segons Maazouz, “aquesta tècnica gasta menys material, és més ràpida que d’altres, permet reduir costos i és aplicable a totes les indústries, com l’alimentació o l’automoció”. En l’àmbit de la medicina les possibilitats són gairebé il·limitades, ja que es pot fabricar qualsevol forma amb qualsevol material.

L’enginyer va fer referència a l’ús de materials ceràmics, ja que és la matèria que millor s’adapta a la tecnologia de regeneració òssia, en què és un especialista. “Cada any es practiquen milions de cirurgies en què es necessiten empelts ossis”, comenta Maazouz. Per tal d’aportar solucions a aquestes intervencions es crea una bastida que permeti regenerar l’os. Gràcies a la informació que donen les ressonàncies sobre la zona afectada, amb tecnologia d’impressió 3D es dissenya l’empelt per al pacient.

Una jornada que va servir per ser conscients de què la impressió en 3D no és una tecnologia del futur, sinó una tècnica de fabricació que s’utilitza en l’actualitat en diferents sectors econòmics.