La mobilitat internacional com a eina de creixement acadèmic, professional i personal

Cortina,Montse_P1330240La mobilitat internacional és una gran experiència de creixement personal. Per una banda, els estudiants tenen l’oportunitat de conviure amb altres cultures i millorar el nivell d’un idioma estranger i per altra banda, es desenvolupa una gran capacitat d’adaptació a noves situacions. En general, és una experiència que enriqueix tant en termes acadèmics com en termes socials. Aquest fet permet als futurs enginyers conviure amb enginyers d’altres països, facilitant el seu accés a les xarxes internacionals de professionals, un aspecte molt important en el món globalitzat en el qual vivim.

Tenir unes bones relacions entre centres docents afavoreix notablement el nombre d’estades a l’estranger, ja que permet crear fàcilment vincles acadèmics entre centres per tal d’elaborar projectes conjunts de col·laboració acadèmica. El centre on s’han realitzat més estades és la University of Glyndwr, al Regne Unit. L’acord d’intercanvi que tenim amb aquesta universitat és molt interessant pels nostres alumnes dels graus de mecànica, electrònica i electricitat, ja que els permet cursar en aquest centre assignatures de tipus tecnològic semblants a les impartides a l’EUSS, així com el TFG. Cursant el 3r curs complet d’alguna de les carreres tècniques ofertes en aquest centre, es pot obtenir el títol anglès equivalent al de Graduat espanyol (Bachelor Engineering). A més, al seu retorn a l’EUSS, l’estudiant pot convalidar moltes de les assignatures cursades i el TFG, aconseguint així una “doble titulació”, molt valuosa per al Currículum. Per altra banda, Alemanya està començant a interessar cada vegada més als nostres alumnes.

L’interès acadèmic és un dels motius que impulsen als alumnes a realitzar una estada a l’estranger, ja que consideren molt important el que l’estada els aportarà pel seu futur professional. Un altre motiu destacat, és l’interès a aprendre o perfeccionar un idioma estranger, així com l’enriquiment cultural.

Barcelona sempre ha estat una destinació molt triada per fer-hi estades de mobilitat, degut a la seva gran oferta cultural, lúdica i gastronòmica, així com pel seu clima i la seva proximitat a llocs d’interès turístic. Gràcies a l’increment del nombre d’acords d’intercanvi, l’EUSS cada any rep més sol·licituds d’estudiants interessats a fer-hi una estada. El Màster en Direcció i Organització Industrial (MDOI) també n’és un gran receptor d’estudiants foranis, i ja n’hem tingut de diferents estats com ara: Mèxic, USA, Panama, Rúsia, Argentina, Xile, Equador, i no descartem conèixer noves nacionalitats en properes edicions.

Des de l’EUSS recomanem als alumnes que facin una estada d’intercanvi a l’estranger al llarg dels seus estudis, sigui per fer una estada acadèmica o realitzar pràctiques en empresa. És una gran experiència per enriquir-se personalment a través del viatge, la coneixença i les relacions personals amb persones d’altres països, per aprendre o perfeccionar una llengua estrangera o per conèixer una societat, cultura i maneres de fer diferents de les nostres.

Montse Cortina

Cap de relacions internacionals de l’EUSS