Entrevista a Elena Pallarès, coordinadora de la titulació de Mecànica i responsable del laboratori de Mecànica i Materials

Elena Pallarès és enginyera de Camins, Canals i Ports i Doctora en Ciències del Mar. Forma part de l’equip docent de l’Escola Universitària Salesiana de Sarrià (EUSS)  des del 2016, i actualment imparteix les assignatures de Fonaments d’Enginyeria Tèrmica i de Fluids, Teoria de Màquines i Mecanismes, Resistència de Materials i Aerodinàmica del Vehicle. A més, des d’aquest curs, l’Elena és la coordinadora de la titulació de Mecànica i la responsable del nou laboratori de Mecànica i Materials.

  • Què et va portar a estudiar l’enginyeria en Camins, Canals i Ports? Per què Ciències del Mar?

De ben jove tenia clar que volia estudiar Matemàtiques, però a mesura que s’apropava el moment de decidir van aparèixer els dubtes. No tenia clar els possibles futurs laborals relacionats amb la carrera de Matemàtiques, que jo associava sobretot a ser professora o a treballar amb moltes dades i programació. Per aquesta raó vaig decidir estudiar Enginyeria de Camins, Canals i Ports, on les matemàtiques tenien un paper important, però també hi havia una part d’enginyeria que em cridava molt l’atenció. Vaig tenir la mala sort d’acabar la carrera quan va començar la crisi de la construcció, i això em va fer replantejar el meu futur. Una de les meves especialitats en la carrera (en aquella època en triàvem dues) era l’enginyeria marítima, així que vaig decidir entrar al programa de doctorat associat, el de Ciències del Mar, i fer una tesi relacionada amb l’ Oceanografia Física, on vaig acabar treballant amb moltes dades i vaig  tenir l’oportunitat d’aprofundir en la programació (curiosament un dels aspectes que no veia clar d’estudiar Matemàtiques).

  • Com va sorgir l’oportunitat de dedicar-te a la docència i d’entrar a l’EUSS? Què és el que més t’agrada de la teva feina?

Quan estava a punt de presentar la tesi doctoral, una antiga companya del departament que treballava en aquell moment a l’EUSS, em va informar d’una vacant i em va animar a enviar el meu currículum. Anteriorment, havia fet algunes classes durant el meu programa de doctorat, però no va ser fins que vaig arribar a l’EUSS que no vaig començar a fer classes amb regularitat. Per mi va ser un descobriment i una sorpresa, veure el molt que m’agrada dedicar-me a la docència (recordeu que aquesta era l’altra raó per les que havia descartat estudiar Matemàtiques).

Actualment, el que més m’agrada de la meva feina és el tracte amb els i les alumnes. Veure com creixen, evolucionen i aprenen, sempre en un ambient agradable on poden ser ells i elles mateixes i on la comunicació és una part molt important de l’aprenentatge.

  • El departament de Mecànica és l’únic associat a dues titulacions: enginyeria Mecànica i enginyeria de l’Automoció. Quina és la teva funció com a coordinadora?

Com a coordinadora de titulació, la meva funció principal és supervisar de forma global els aspectes acadèmics de les diferents assignatures que formen el grau. Això inclou aspectes com ara la coordinació entre assignatures, la distribució de professorat en les diferents matèries, la revisió de les guies docents o aspectes relacionats amb el sistema de qualitat.

  • Aquest any L’EUSS ha estrenat un nou laboratori de Mecànica i Materials, basat en el sistema de l’Engineering by doing de l’EUSS: entre les novetats hi destaca el simulador de competició, noves impressores 3D, una màquina Shock Dyno o un nou duròmetre. Per què creus que és necessària aquesta actualització dels laboratoris de l’escola? Quina acollida ha tingut entre l’alumnat?

Una de les funcions principals del laboratori és permetre a l’alumnat assolir coneixements pràctics que complementin allò treballat a l’aula. Per aquesta raó, i tenint en compte que estem educant als i les alumnes en un camp com l’enginyeria que evoluciona de forma molt ràpida, és estrictament necessari la millora continua de les instal·lacions i de la maquinària disponible. Això no impedeix que els assajos de materials de tota la vida hagin deixat de ser útils, i per tant la maquinària necessària per a realitzar-los continua ocupant un espai important al nostre laboratori, però l’acompanyen les noves incorporacions mencionades.

L’alumnat ha rebut amb il·lusió i amb ganes d’experimentar les novetats del laboratori, sobretot el simulador de competició i les impressores 3D.

  • Què creus que hauria de tenir el futur laboratori d’Automoció, en el qual ja s’està treballant? 

En la meva opinió, el nou laboratori d’automoció hauria d’incloure aspectes mecànics dels vehicles, com poden ser motors de combustió o sistemes de suspensió o frens entre d’altres, juntament amb aspectes relacionats amb l’electrònica del vehicle. Actualment, s’està treballant en aquest nou espai, el qual disposarà d’una zona reservada a vehicles (tant elèctrics com de combustió) i d’una zona de tractament de dades mitjançant centraletes de control del vehicle, entre altres espais.

  • Què són les LaborEUSS de Resistència de Materials? A qui van adreçades i quina funció tenen?

Una de les tasques que es realitzen al laboratori de resistència de materials són les LaborEUSS. Aquestes són activitats dirigides a alumnes de batxillerat o de grau superior en les quals els futurs enginyers i enginyeres tenen l’oportunitat de veure, i en molts casos realitzar una sèrie d’assajos que permeten estudiar les propietats mecàniques dels materials. L’activitat l’acostuma a realitzar un o una estudiant amb beca del laboratori amb la meva col·laboració. Aquesta visita a l’EUSS, que normalment té una duració entre una hora i una hora i mitja, permet als i les joves veure, per una banda, assajos que han estudiat de forma teòrica a classe i, per altra banda, tenir un primer contacte amb la universitat.

  • Els enginyers i enginyeres d’automatització estan entre les professions més demandades pel 2023, i de ben a prop el segueixen altres especialitats del món de l’enginyeria com Organització Industrial o  Electrònica Industrial i Automàtica. Quines qualitats diries que diferenciaran els futurs i les futures professionals del sector? De quina manera s’intenten treballar aquests soft skills des de l’EUSS?

Com ja s’ha vist els darrers anys, tots els aspectes relacionats amb la tecnologia estan evolucionant de forma molt ràpida. Això fa que els futurs i les futures professionals del sector hagin de ser persones amb un coneixement tècnic adequat, però sobretot amb unes capacitats personals que els permetin adaptar-se al futur que hauran d’afrontar. Algunes d’aquestes capacitats, que intentem treballar durant els estudis a l’EUSS, són la capacitat d’adaptar-se als canvis o a diferents metodologies de treball, l’habilitat de resoldre problemes, la curiositat, el treball en equip, la paciència i la gestió de la frustració entre d’altres. La forma en què es treballen aquestes competències és mitjançant les metodologies docents a les nostres assignatures, en les quals es prioritzen els projectes o les activitats de resolució de casos pràctics ja des del primer curs. Això és possible, ja que a l’EUSS treballem amb grups reduïts a classe i disposem d’instal·lacions i laboratoris dissenyats amb aquesta finalitat.