El passat dia 4 d’octubre es va celebrar l’acte d’inauguració del nou curs acadèmic 2017-2018 amb les paraules d’acollida per part del director de l’EUSS, el Dr. Andreu Moreno. Així mateix, també va presentar la lliçó inaugural del curs amb el títol “La societat post-industrial?” que va anar a càrrec del Dr. Joan Majó, patró de la Fundació Rinaldi.
El Sr. Joan Majó va explicar la seva visió del concepte de la societat post-industrial? El signe d’interrogació del títol és posat com a indicador d’un cert grau d’incertesa que influeix en les dificultats de les persones de la societat post-industrial.
Les pitjors èpoques de la història d’Europa es van produir a mitjans del segle XX, progressivament va haver-hi millores i creixement que es notava any darrer any amb una economia amb caràcter industrial. Gradualment amb un consens polític i un capitalisme moderat es van poder realitzar uns pactes socials perquè es pogués regular l’economia, que va portar a unes millores de capital humà especialitzades en l’educació i la sanitat.
Ja cap als anys 70-80 es passa a la globalització característica molt influent, ja que existeix una obertura de les economies molt positiva, una gran riquesa global. Però també va fer referència a l’escassetat dels recursos naturals i que només hi ha una manera de poder minorar l’impacte, que és reduir el seu consum, ja que una part de les riqueses fòssils s‘han de mantenir.
La seva conclusió de la lliçó inaugural fa referència a la societat industrial com a element central del benestar de les persones, la producció de la indústria és el camí per obtenir aquest benestar, que ha de ser global, sostenible, eficient en relació entre el que es produeix i es consumeix, en definitiva una riquesa real que al mateix temps generi un benefici i una aposta per les tecnologies que facin augmentar l’eficiència.
El president de la Fundació Rinaldi, el Sr. Miquel Tallada va cloure l’acte d’inauguració desitjant a tots els estudiants un bon i profitós curs.