Consciència de gènere a l’EUSS

Amb motiu del Dia Internacional de la Dona (8 març), l’EUSS ha portat a terme diverses activitats per prendre consciència de gènere.

El passat 27 de febrer, l’EUSS va comptar amb la presència de la Núria Salán, doctora en ciència dels materials i enginyeria metal·lúrgica, professora de la Universitat Politècnica de Catalunya  i presidenta de la Societat Catalana de Tecnologia, la qual du a terme una important tasca de divulgació sobre la visibilitat de la dona en l’àmbit científic-tècnic. La Dra. Salán va oferir una xerrada titulada “L’enginy (in)visible” on va parlar de la manca de referents femenins en el món de l’enginyeria i la tècnica.

D’altra banda, durant la setmana del 4 al 8 de març, es va plantejar un repte participatiu. Sota el títol “Pren consciència de gènere! Acceptes el repte?”, cada dia es va llençar una pregunta sobre el percentatge de dones i homes que formen un determinat col·lectiu de l’EUSS. Dilluns van ser l’estudiantat, dimarts el professorat, dimecres caps de departament, dijous el personal d’administració i serveis, i divendres l’equip directiu. Les dades ens mostren que la presència de dones en tots aquests col·lectius, excepte pel que fa al personal d’administració i serveis, és molt inferior a la d’homes. En el cas de la comunitat d’estudiants, només hi ha un 11% de dones i aquest percentatge es redueix substancialment en titulacions com el Grau d’Enginyeria Electrònica Industrial i Automàtica i el Grau d’Enginyeria Mecànica, on només un 3% d’estudiants són dones.

El repte es va fer visible en forma de cartells distribuïts per l’Escola, en format digital a les xarxes socials com Twitter, Instagram o Facebook i en forma de petits debats dins de l’aula.

A partir de les respostes donades al Twitter i d’alguns comentaris d’estudiants i de membres del personal, es desprèn que no tothom és conscient de la situació actual a l’EUSS.