Jornades de diàleg: la Fe i la Cultura

Dins de les activitats pastorals de l’EUSS, es presenten periòdicament xerrades que proposen un diàleg entre la Fe i la Cultura actual. En aquest marc, el passat 23 d’octubre va tenir lloc a l’auditori una presentació per part del professor Francesc Ballesté, titulada “La utilitat de ser creient”.

El títol respon a la realitat actual en què les enquestes senyalen que els joves d’avui no troben cap utilitat de la religió de cara als estudis i a la professió. Com a molt, alguns i algunes joves senyalen que potser pot servir per a l’Ètica o per a la Interioritat, però poca cosa més.

El professor va dividir l’exposició en tres apartats:

  • L’ètica: s’ocupa de les relacions entre les persones. Si la religió permet una relació de qualitat amb els altres, ja només per això, és força útil. El professor va senyalar una diferència clau: l’ètica és esforç: “cal portar-se bé amb els altres”; mentre que la religió és desig: “estima als altres com a tu mateix”. De forma que la religió va més enllà que l’ètica, ja que aquesta és de mínims, mentre que la religió és de màxims.
  • La interioritat: actualment s’han posat de moda diverses modalitats d’interioritat; Mindfulness, Ioga, Zen, Tai-Chi, etc. Això es produeix perquè les persones senten la necessitat d’una espiritualitat. Des d’aquest punt de vista, la meditació cristiana és una opció més, potser la més diversa i rica en textos.
  • La feina i els estudis: a conseqüència de les dues anteriors: unes relacions de qualitat amb els altres i una relació d’interioritat serena amb tu mateix, et proporciona claredat d’idees i major eficiència en les decisions i en les relacions, de forma que és molt més fàcil l’èxit i el creixement personal tant en el vessant intel·lectual, com en el professional i, de retruc, també en l’econòmic.

Les persones que es treballen a si mateixes se’ls hi nota una prestància superior a les que no ho fan. El professor va citar l’exemple d’en Messi i en Nadal que mai s’enfaden, no protesten a l’àrbitre, no insulten, no trenquen la raqueta…, se’ls nota una serenitat treballada que els fa més eficients. En el cas d’en Messi és clarament una interioritat cristiana, ja que en cada gol fa el senyal de la creu i envia petons al cel on ell ha declarat que es troba la seva “abuelita”.

L’exposició va anar acompanyada de diapositives, vídeos, cançons i múltiples cites de personatges famosos (majoritàriament científics racionalistes: Pascal, Descartes, Einstein, Feymann…) que venien a reforçar la idea que la Religió és racionalment molt útil.