Els imants moleculars unidimensionals (anomenats en anglès Single-Chain Magnets) s’estan investigant intensament en l’actualitat per les seves propietats físiques fonamentals, així com per la seva possible aplicació en emmagatzematge d’informació d’alta densitat, computació quàntica, interruptors moleculars, magneto-òptica, etc.
Aquesta setmana, la investigadora de l’EUSS E. Bartolomé publica en la revista J. Materials Chemistry C un treball sobre la síntesi i caracterització magnètica d’un nou imant molecular 1D basat en ió de terbi i furoats, el {Tb(a-fur)3}n. Les mesures de susceptibilitat ac realitzades a temperatures de mK en un refrigerador de dilució han permès observar la relaxació magnètica en les cadenes antiferromagnètiques d’aquest complex.
Aquest treball ha estat una col·laboració amb el Instituto de Ciència de Materiales de Aragón (ICMA-CSIC), la Universidad de Zaragoza, el Centro Universitario de Defensa (CUD) de Zaragoza, l’Institut “Petru-Poni” (Rumania) i l’Institut de Química de Chisinau (Moldàvia).[E. Bartolomé at al., “Antiferromagnètic single-chain magnet slow relaxation in the {Tb(a-fur)3}n polymer with non-Kramers ions”J. Mat. Chem. C, DOI: 10.1039/c6tc00919k (2016)].