Un treball sobre la manca de vocacions professionals tecnològiques

En Joan Ramon Molero, responsable de Promoció i Comunicació, i professor de Marketing Industrial, ha finalitzat recentment el seu màster universitari en Direcció Estratègica de la Comunicació Empresarial (DECE) per la UVic-UCC.

El seu treball final de màster (TFM) es titulava “Identitats professionals – El cas de l’Enginyeria” i amb ell s’ha volgut abordar una problemàtica real com és la manca de vocacions professionals cap als estudis d’Enginyeria, i esbrinar si la manca de referents culturals podria determinar-ne la baixa popularitat d’aquesta professió. Entenent per referents culturals elements com ara sèries de TV que donin visibilitat a la seva tasca.

D’uns anys cap aquí el món de l’enginyeria està emetent tocs d’alerta per la manca de joves que volen fer aquests estudis per esdevenir enginyeres i enginyers.

Tot i que l’estudi s’ha fet a partir de membres ja col·legiats en enginyeria (recerca qualitativa) i amb estudiants d’enginyeria (recerca quantitativa) s’han aconseguit uns resultats que fan pensar que l’Enginyeria necessitaria algun referent cultural que doni visibilitat i notorietat a la seva professió.

Per tant, esbrinar el perquè els estudis d’enginyeria tenen poc atractiu entre els joves, i menys encara entre el col·lectiu femení, tot i tenir taxes d’atur molt baixes serà la hipòtesi de recerca.

Cal mencionar la col·laboració de l’Escola Universitària Salesiana de Sarrià (EUSS) i d’Enginyers Barcelona (EBCN) pel desenvolupament de la recerca d’aquest TFM.