Visita al Centre de Tractament de Residus del Vallès Occidental

El passat dimecres 13 de desembre, els estudiants de 3r curs del grau d’enginyeria elèctrica i acompanyats pel professor Víctor Gallardo, van visitar les instal·lacions del Centre de Tractament de Residus del Vallès Occidental (CTR-Vallès) ubicat al terme municipal de Vacarisses.

La planta és un bon referent per visitar en el camp de les energies renovables i en concret relacionat amb la biomassa, per a l’obtenció de biogàs i la seva utilització per a la generació d’energia elèctrica.

Es rep la brossa que en origen no ha estat fraccionada a pobles i ciutats del Vallès Occidental, i mitjançant processos de selecció i tria, pràcticament automatitzats, separen el plàstic, metalls, paper, vidre i fracció orgànica (en processos de detecció prèvia de materials, posterior bufat, aspiració, separació magnètica, òptica i de Foucault, segons sigui el tipus de material).

Està preparat per tractar 245.000 Tm/any, amb una capacitat de segregació de 21 Tm/h distribuïda en tres línies paral·leles. Cadascuna de les parts segregades s’envien a les plantes de reciclatge, hi ha parts que no poden segregar-se com les que tenen una mida superior a 35 cm després de passar una selecció rotativa, que al final es considera rebuig i es destina a un abocador controlat, comprimits i embalats en film de plàstic, pràcticament com a residu inert. La fracció orgànica es trasllada a l’anomenada nau d’estabilització que mitjançant un procés de degradació i estabilització en contacte amb l’oxigen i en un procés de rotació continuat amb rotopales, s’obté un substrat apte principalment per a jardineria i obres públiques.

Uns dels aspectes principals que marca la directriu del Consorci és evitar l’emissió a l’atmosfera de males olors, mitjançant un procés de tractament químic i biofiltratge es depura un cabal en continu de 270.000 m3/h d’aire de la planta. Es treballa les 24 h al dia (dos torns per al procés de segregació i un torn per neteja i manteniment), cada dia de l’any.

Pel que fa a la producció de biogàs, s’extreu de l’abocador controlat anomenat Coll Cardús que hi ha al costat, i que mitjançant un procés de transformació anaeròbica es produeix el biogàs. L’aprofitament real del biogàs està en el metà (CH4) que conté, però també hi ha presència d’altres gasos i components no desitjats, que s’han de depurar, la finalitat de la qual és abastir els grups de cogeneració. Aquests grups són capaços de subministrar la potència necessària per alimentar tota la planta, amb una potència d’utilització de 3,5 MW, només rep alimentació d’una línia de MT per cobrir el total de potència instal·lada de 4,5 MW.

Per tant el Centre de Tractament de Residus del Vallès Occidental  és un clar exemple d’autosubministrament amb recursos naturals, i de minimització d’impacte ambiental. Vídeo on s’explica el procés de la planta.

Finalment agrair al Consorci per a la Gestió de Residus del Vallès Occidental per l’acolliment, explicacions i molt bon tracte que hem rebut, especialment  per part del seu enginyer Enric Farré, que ha contribuït en la formació dels estudiants, en un camp que té tant de futur com són les energies renovables.