Dins la secció #OPENCIRCUIT Alumni Experiences, parlem amb l’Andrea López. Va estudiar a l’EUSS el grau en Enginyeria mecànica i el màster en Enginyeria industrial, i actualment treballa a l’empresa de serveis integrals d’arquitectura FITARQ, on s’ha especialitzat en instal·lacions de climatització.
En què consisteix la seva feina
L’Andrea dóna suport a la tasca de direcció d’execució. “M’encarrego que tot aquell disseny que ja està en plànols s’instal·li i es construeixi com hauria de ser. Fem instal·lacions de climatització, fontaneria, energia solar, gas…. Qualsevol instal·lació que pot haver-hi en un edifici és el que estic portant”.
La importància de la climatització en els edificis
“La climatització és bàsica perquè et garanteix unes qualitats de confort per a les persones dins de qualsevol recinte tancat”, explica. “Regula la temperatura i la humitat, la qualitat de l’aire, que és molt important en funció del tipus de lloc: no és el mateix un hospital, un restaurant o un gimnàs; requereixen qualitats d’aire diferents”. En la seva feina, cal tenir en compte, entre d’altres, aquestes qüestions; i ara, a més, “amb el tema del coronavirus, des del Col·legi d’Enginyers se li ha donat molta importància a la climatització per garantir unes qualitats de seguretat mínimes als llocs a què hi hem d’anar normalment, com per exemple els supermercats”.
Vocació des de la infància
L’Andrea López relaciona la seva vocació professional amb el caràcter que ja mostrava de petita. “Era molt curiosa, i totes les joguines m’agradava muntar-les i desmuntar-les. Quan les desmuntava, a vegades les trencava. La curiositat l’he portada sempre a dins”.
Els seus inicis a l’enginyeria
“De l’enginyeria m’agradava tot”, sintetitza. “No sabia cap a on focalitzar-me, però els dos últims anys d’estudis vaig fer pràctiques en una empresa de disseny d’instal·lació de fibra òptica, i tenia molt clar que després del grau volia estudiar un màster en Enginyeria Industrial”.
La teva feina actual
L’Andrea ha tingut diverses experiències professionals abans d’incorporar-se a l’empresa d’arquitectura en què treballa actualment. “És un sector que no sabia que m’agradés tant. L’estic descobrint, i crec que serà el sector a què em dediqui en el futur”.
Els records a l’EUSS
L’Andrea conserva molt bons records de l’estada a l’EUSS. “Quan hi entres ja notes el bon rollo que hi ha a l’ambient, que sense conèixer la gent hi pots conversar, pots demanar apunts…. Qualsevol cosa que necessitis, la gent t’ajuda tot i que no la coneguis. De fet, gràcies a aquesta companyonia, encara mantinc amistats d’aquells anys”.
Destaca com un dels punts forts de l’escola universitària el tracte amb els professors. “És excel·lent. Pots estar al bar fent un cafè, a la mateixa barra trobar-te un professor, i mentre esmorzes ràpid li pots consultar dubtes sobre un examen o un exercici del que sigui. Aquest ambient és molt sa, és com una família en què tothom t’acaba coneixent, i el tracte és molt humà, no ets un número”.
Les qualitats per ser enginyera
La capacitat d’adaptació és fonamental per reeixir en la professió. “Jo he estat a tres feines completament diferents, algunes en què no sabia res, i m’he hagut d’adaptar molt ràpidament al sector en què em trobava i aprendre molt”, explica, i afegeix que “és molt important estudiar, renovar-se, actualitzar-se a qualsevol tecnologia, normatives i qualsevol cosa que la puguis aplicar a la feina. Cal ser resolutiu davant de qualsevol problema i cal ser creatiu.
L’enginyeria i la dona
Les carreres tècniques han estat espais tradicionalment amb molta més presència masculina que femenina, una situació que va canviant. “Quan vaig començar a estudiar, érem cinc o sis noies a tota la universitat, i entràvem juntes aquell any”, recorda l’Andrea. “Allò era una novetat. Jo sempre he pensat: si és el que vull, qui m’ho ha d’impedir? És el meu somni!”.
El futur de l’enginyeria
L’Andrea López està convençuda que les enginyeries continuaran sent molt importants en el desenvolupament de la societat. “Hi ha moltes coses que falten per descobrir i per fer. Un enginyer pot fer qualsevol cosa”, conclou.