Carlos Alexis Sánchez, antic alumne de l’EUSS Graduat en Enginyeria Mecànica

carlosalexisEls valors salesians són imprescindibles avui dia, s’han de tenir uns principis sòlids i aplicar-los en les relacions professionals”

Carlos Alexis Sánchez, antic alumne de l’EUSS Graduat en Enginyeria Mecànica l’any 2013, va ser guardonat amb el Premi a la Idea + Innovadora de l’empresa OHL, a la qual treballa actualment, pel projecte MIC (Mètode d’Industrialització de la Construcció). L’EUSS li va retre un homenatgea principis d’any i vam aprofitar per entrevistar-lo i parlar d’aquest projecte i de com l’educació rebuda a l’EUSS l’ha ajudat en seu desenvolupament professional i personal.

– Explica’ns breument en què consisteix el projecte MIC (Mètode d’Industrialització de la Construcció)? 

A grans trets, el projecte consisteix a aplicar la metodologia de la indústria en la construcció. Els processos pels quals s’ha caracteritzat la indústria en els últims 50 anys s’implanten en la construcció, buscant la màxima optimització i linealitat en tots els processos constructius.

– Per què aquest projecte és una idea innovadora?

La idea és innovadora ja que per primera vegada s’empren procediments industrials en la construcció. Mai s’havia intentat realitzar alguna cosa semblant, ja que les naturaleses de tots dos camps són molt divergents.

– Què t’ha suposat rebre aquest premi per part de la pròpia empresa on treballes?

Des del punt de vista professional és un reconeixement implícit a la teva labor i esforç. Des del punt de vista personal és molt gratificant ja que és un premi atorgat pel propi president, Juan Miguel Villar Mir, i el vicepresident, Josep Piqué, en persona. És el premi anual més important que es concedeix a OHL.

– Quina opinió tens de l’ensenyança a l’EUSS? Com veus el nivell de formació dels alumnes actualment?

Mai estaré prou agraït a l’EUSS per tot l’aprenentatge que he rebut. El nivell de formació és molt bo, es posa l’accent principalment en les presentacions en públic i en el treball en equip, la qual cosa ajuda notablement al món laboral. Des del punt de vista acadèmic es busca que l’alumne aprengui i s’involucri activament a les assignatures. Al meu entendre, aquest punt és el que diferencia l’EUSS de la resta d’universitats.

– Haver estudiat a l’EUSS t’ha ajudat a assolir els teus objectius en l’àmbit professional?

Ha estat de gran ajuda per enfocar els meus objectius i la titulació és un suport important al món laboral.

– L’EUSS intenta transmetre uns valors de família als seus alumnes. ¿De quina manera creus que aquests valors t’han servit a l’hora de treballar en una empresa?

Els preceptes apresos a l’EUSS estan presents en el meu dia a dia laboral, l’ensenyament salesià incideix molt en l’aspecte ètic dels enginyers, valors que jo aplico diàriament. Trobo que els valors salesians són imprescindibles avui dia, s’han de tenir uns principis sòlids i aplicar-los en les relacions professionals.

– Què en penses del programa Engineering by Doing que permet als alumnes fer pràctiques en empreses? Per què?

És molt important començar a conèixer el món laboral a més del món acadèmic. Són aspectes totalment diferents. Jo aconsello a tots els alumnes que s’introdueixin al mercat laboral mitjançant el programa Engineering by Doing. L’actitud a l’hora d’enfocar les practiques en empresa és summament important, s’ha d’observar atentament l’entorn de l’empresa en la qual es va a treballar i analitzar les dinàmiques que s’apliquen en el centre de treball. Aquestes dinàmiques varien considerablement segons el tipus d’empresa (petita empresa, Pimes, multinacional).

– Algun record especial que tinguis del teu pas per l’EUSS…

El meu record més especial data del meu primer any a l’EUSS. Vaig acudir a les tutories dels professors Marta Morata i Francisco Arrando amb molta confusió i bastants dubtes. Al llarg de diverses setmanes em van ajudar amb molta paciència i afecte. Gràcies a ells vaig aprovar diverses assignatures i em van enfocar bastant per a l’estudi en els següents anys. Aprofito aquesta entrevista per tornar-los a agrair la seva ajuda en aquell moment.