L’EUSS commemora el Dia Internacional de les Dones posant de manifest la discriminació algorítmica en la Intel·ligència Artificial

  • El 8 de març va tenir lloc la conferència “Perspectiva socioestadística dels biaixos de gènere en els algoritmes” a càrrec de Juliana Castañeda Jiménez, enginyera i investigadora.
  • Estudiants i personal van participar en el vídeo “Algoritmes mal educats, reflex d’una societat” per a denunciar la discriminació algorítmica que reprodueixen els estereotips i biaixos de gènere de la societat.

Sabies que la primera versió del rellotge intel·ligent d’Apple, no tenia en compte els cicles menstruals de la dona? O que hi ha algoritmes de selecció de personal de grans companyies que no assenyalen les candidatures del sexe femení? Són alguns dels exemples que personal i estudiants d’enginyeria de l’Escola Universitària Salesiana de Sarrià (EUSS) han seleccionat per a conscienciar sobre com la tecnologia, en aparença un suport per a la nostra vida quotidiana, també es contagia de la segregació per gènere.

La campanya, que s’ha traduït en un vídeo protagonitzat pel personal i l’alumnat de l’EUSS, porta per títol “Algoritmes mal educats, reflex d’una societat” i es va presentar el 8 de març, Dia Internacional de les Dones. L’objectiu era sensibilitzar i alertar que, a vegades, les dades amb els quals s’entrena la intel·ligència artificial ja porten intrínsecs biaixos de gènere, raça o religió, el que provoca un cercle viciós de discriminació algorítmica que es repeteix en el temps.

“Hi ha intel·ligències artificials de reconstrucció d’imatges que vesteixen les dones en biquini. Fins i tot Youtube recomana els vídeos de dones esportistes per al consum eròtic!”, denuncien en el vídeo. “Sabem que els algoritmes en si mateixos impliquen un biaix, però en alguns casos poden acabar condicionant aspectes clau, ja que a vegades la tecnologia participa en la presa de decisions”, afegeixen des de la Comissió d’Igualtat de l’EUSS, els quals han liderat aquesta jornada. “Per exemple, el càlcul de riscos de les entitats bancàries per a concedir un crèdit és diferent en funció de si el beneficiari és home o dona”, apunten.

El mateix dia, a les 12 del migdia, a l’EUSS va oferir la conferència “Perspectiva socioestadística dels biaixos de gènere en els algoritmes” de la mà de l’Enginyera industrial i investigadora Juliana Castañeda Jiménez. En finalitzar, es va procedir a la presentació del vídeo. A més, durant tota la jornada es van repartir clauers amb llaços liles que s’han elaborat amb les impressores 3D del departament de Mecànica de l’EUSS.

No és la primera vegada que l’Escola Universitària Salesiana de Sarrià reflexiona entorn de les diferències de gènere en diferents àmbits. L’any passat van compartir un altre vídeo protagonitzat per les estudiants i dones del personal del centre per sensibilitzar sobre les barreres invisibles que impedeixen el progrés de moltes dones en l’àmbit professional. “Estem formant als enginyers i enginyeres del futur i també és important que coneguin el que poden millorar des de l’arrel”, expliquen els membres de la Comissió d’Igualtat de l’EUSS.

Per a acabar, des de l’escola universitària es va fer una crida a corregir el problema denunciat, canviant la mirada, millorant les dades i, en definitiva, educant als algoritmes.