Atenció psicològica d’accés gratuït per vetllar per la salut mental de l’alumnat i el personal docent universitari

L’Escola Universitària Salesiana de Sarrià (EUSS) activa el seu propi Servei d’Atenció Psicològica (SAP) per acompanyar i prevenir casos de salut mental entre els i les estudiants i el cos docent.

Una de cada quatre persones patirà un problema de salut mental al llarg de la seva vida. Són dades de l’Organització Mundial de la Salut (OMS) que apunten a una tendència preocupant: en els últims 25 anys hi ha hagut un augment del 75% de casos de depressió i ansietat entre els joves menors de 25 anys. Conscients de la necessitat de treballar la prevenció i la detecció precoç a les aules, des de l’Escola Universitària Salesiana de Sarrià (EUSS) presenten el seu primer Servei d’Atenció Psicològica (SAP). D’accés gratuït pels i les estudiants de la universitat, així com també pel professorat i personal docent del centre, l’objectiu del nou servei és garantir una atenció integral. Està operatiu des d’aquest mes d’abril.

L’evolució dels casos de salut mental en joves ha patit un augment progressiu des del 2017 a Espanya. El IV Baròmetre Salut i Benestar de 2023 de FAD Joventut i la Fundació Mútua Madrilenya revelava que el 59,3% dels joves espanyols ha experimentat almenys un problema de salut mental en l’últim any, un 17,4% dels quals els pateix contínuament o amb freqüència.

Pel que fa als i les estudiants universitaris a Espanya, l’últim estudi sobre salut mental publicat pel Ministeri d’Universitats assegura que més de la meitat dels joves ha sentit la necessitat de disposar de suport psicològic. Els trastorns més estesos entre la població jove són la depressió i l’ansietat. Els símptomes poden anar des de la sensació de falta d’energia al decaïment, els problemes de concentració, la desídia o l’insomni.

Les sessions del nou SAP de l’Escola Universitària Salesiana de Sarrià tenen una durada prevista de 45 minuts i se’n poden sol·licitar un màxim de 3 per curs acadèmic. Es duen a terme quinzenalment de manera presencial a l’Espai de Recerca de la mateixa universitat, en horari de 15 a 19h i amb cita prèvia. Estan adreçades tant a l’alumnat, com també al personal que treballa al centre universitari.

No és l’única iniciativa de l’EUSS pensada per impulsar i acompanyar en matèria de salut mental des de la universitat. Durant aquest curs i l’anterior també s’han fet xerrades de conscienciació adreçades als joves i una formació pensada per sensibilitzar i dotar d’eines i recursos al personal docent, amb el suport del programa Ocell de Foc, una prova pilot impulsada per la Direcció General d’Economia Social i Solidària, el Tercer sector i les Cooperatives del Departament d’Empresa i Treball de la Generalitat de Catalunya.