Entrevistem a Montse Cortina, cap de l’Àrea de l’Estudiant

La Montse Cortina és la nova cap de l’Àrea de l’Estudiant de l’EUSS i acaba d’incorporar-se a l’equip directiu. Doctora en Química per la Universitat Autònoma de Barcelona, la Montse va entrar a l’equip de l’Escola Universitària Salesiana de Sarrià l’any 2011 com a professora del Departament de Formació Bàsica i, fins ara era la responsable del departament de relacions internacionals (Mobilitat). La seva feina com a docent la compagina amb la recerca en l’àmbit de la química ambiental, en col·laboració amb l’Institut de Diagnosi Ambiental i Estudis de l’Aigua (IDAEA – CSIC).

  • Ets Doctora en Química i t’has especialitzat en l’estudi i l’anàlisi de contaminants orgànics en ecosistemes aquàtics, mostres ambientals, etc. D’on ve el teu interès per aquesta especialitat?

El meu interès per aquesta especialitat sorgeix de la meva curiositat per entendre com els productes químics impacten en el nostre entorn. Durant els anys de carrera, doctorat i postdoctorat em vaig especialitzar en química analítica, i va ser quan vaig començar la meva etapa a l’EUSS que vaig començar a col·laborar amb el grup de química analítica i ambiental de l’IDAEA. És molt interessant estudiar la presència de contaminants orgànics en matrius ambientals i avaluar el seu impacte en els éssers vius, amb l’objectiu final de proposar solucions per a la seva mitigació.

  • Algun mèrit que vulguis destacar en aquest camp? En què se centra la teva investigació?

Actualment, la meva línia d’investigació està centrada en l’anàlisi de plastificants en mostres líquides. Els plastificants són un grup de substàncies que s’addicionen als plàstics per tal de modificar les seves propietats físiques, tal com la flexibilitat o la transparència. Aquests compostos s’han emprat durant un ampli període de temps a la indústria de forma molt extensiva, i per aquesta raó són considerats contaminants emergents, degut també a les seves propietats de disruptors endocrins. Entre els diferents compostos que han generat alarma, els més importants són els ftalats, els alquilfenols i el Bisfenol A. L’anàlisi de tots aquests compostos en mostres líquides es basa en l’ús de mètodes que permeten la seva identificació inequívoca a molt baixa concentració. Per aquesta raó, principalment s’utilitzen la cromatografia de gasos acoblada a espectrometria de masses i la cromatografia líquida d’alta resolució acoblada a espectrometria de masses en tàndem.

  • Segueixes combinant la teva feina actual amb la recerca. És compatible?

Intento que les dues coses siguin compatibles, tot i que a vegades costa i no sempre és possible. Hi ha períodes on a l’EUSS tinc pics de feina i he de deixar la recerca aparcada temporalment.

  • Explica’ns una mica com vas arribar a l’EUSS. Tenies vocació per ensenyar?

Sempre m’ha agradat molt la docència i durant el meu doctorat vaig poder fer algunes classes. Després vaig anar a fer un postdoctorat a França amb una plaça d’agregat temporal d’ensenyament i recerca, on vaig poder combinar la recerca amb la docència. En tornar a Barcelona, vaig estar un temps treballant en un centre de recerca, però no m’acabava d’agradar la idea de només fer recerca. Per això vaig començar a buscar ofertes de feina relacionades amb la docència i vaig trobar una oferta per venir a treballar a l’EUSS, que a més em permetia continuar fent recerca.

  •  Què és el que més t’agrada avui de la teva feina?

El que més m’agrada de la meva feina és el tracte amb l’alumnat. Veure com van aprenent i madurant és molt gratificant. A més, l’ambient de treball a l’EUSS és molt agradable.

  • Acabes de convertir-te en la nova cap de l’Àrea de l’Estudiant. Quines tasques es desenvolupen des d’aquest departament?

En aquesta àrea es desenvolupen principalment quatres grans tasques. En primer lloc, convocar i resoldre les beques de la Fundació Privada Rinaldi. En segon lloc, coordinar l’acompanyament de l’alumnat a l’inici de la seva etapa universitària amb el programa integral anomenat PATiO (Pla d’Acció Tutorial i Orientació). En tercer lloc, promoure i gestionar el voluntariat Repassem Junts, el qual es porta a terme conjuntament amb Salesians de Sarrià i consisteix en fer classes de repàs a infants que estan en una situació de dificultat. I, en quart lloc, recollir i donar resposta a queixes, lloances i suggeriments de l’alumnat.

  • Com encares aquesta nova etapa des de l’equip directiu?

Encaro aquesta nova etapa amb il·lusió, però també amb molt de respecte. Tinc ganes d’aportar el meu granet de sorra per fer créixer l’escola, però alhora em preocupa no ser capaç d’encertar en les dedicions preses.