Entrevista a Enrique Roca-Umbert, graduat en Enginyeria Electrònica Industrial i Automàtica i en Enginyeria Mecànica

Enrique Roca-Umbert va estudiar el doble grau en Enginyeria Electrònica Industrial i Automàtica i en Enginyeria Mecànica a l’Escola Universitària Salesiana de Sarrià (EUSS) i actualment treballa en el departament de simulació de l’empresa Applus+ IDIADA. En el seu dia a dia es dedica a simular, amb la major exactitud possible, vehicles en els quals s’estan desenvolupant diferents proves i, després d’un temps treballant com driving simulation engineer assegura que se sent còmode a l’hora d’entendre i dur a terme qualsevol simulació.

Per què vas triar el sector de la dinàmica vehicular?

El món de l’automobilisme sempre m’ha agradat i, en concret, la dinàmica vehicular. El simulador, que és on jo treballo actualment, et permet implementar diferents canvis des del punt de vista de la dinàmica vehicular en el cotxe i veure com afecta al comportament del vehicle; això és el que em va motivar a treballar en aquest sector.

Com és el teu dia a dia en Applus+ IDIADA?

La tasca que realitzo en el meu dia a dia com driving simulation engineer bàsicament és donar suport en les sessions de simulador, ja sigui quan ve el client, o quan fem desenvolupament intern dins de Applus+ IDIADA. Per exemple, ajudant o comprovant que el model que simularem no de cap mena d’error o establint un bon motion queuing, que és el fitxer que permet moure la plataforma. Bàsicament donant suport i ajudant perquè no hi hagi cap mena de fallada. I si el client ens demana llegir el temps real algun tipus de dada, llegint les dades i aportant què es veu des de les dades.

És complex treballar en un simulador?

A nivell d’ordinadors, sí que és veritat que quan entres en el simulador, et sorprèn bastant no només la màquina, sinó també la capacitat que té, i la complexitat que tenen els ordinadors que desenvolupen el propi simulador. És una cosa que em va sorprendre molt al principi. A poc a poc he anat aprenent com funciona cadascun d’ells, com estan connectats entre si, com funciona en definitiva el simulador i ara em sento còmode per a runnear qualsevol tipus de sessió en el simulador amb qualsevol client.

A quins reptes t’enfrontes en el teu treball?

Els diferents desafiaments als que m’enfronto són que el model funcioni correctament quan un client ve al simulador i, d’altra banda, que el model sigui el més real possible al cotxe en qüestió que estem simulant. A més, que el pilot senti el cotxe el més real possible a nivell d’acceleracions, ja sigui longitudinal o lateral, i a nivell de roll, de pitch… I en definitiva que el cotxe se senti el més real possible.

Què t’ha aportat l’EUSS en el teu treball?

Crec que l’EUSS, en tenir un component bastant important en pràctiques, m’ha ajudat bastant a Applus+ IDIADA, ja que la meva feina aquí és també bastant pràctic. Per exemple, a nivell de codi, realitzant la carrera d’electrònica, vaig aprendre C o MATLAB, i aquí ho estic implementant també.

Què és el que més et va agradar de l’EUSS?

L’EUSS és una universitat més petita que la resta que hi ha a Barcelona i és veritat que això  crea un vincle major entre estudiants i també els professors, ja que et coneixen perfectament. El projecte EUSS MotorSport, per exemple, també és una cosa que recordo amb molt d’afecte. Allí vaig estar fent aerodinàmica principalment i el nostre primer any va consistir bàsicament a dissenyar la carrosseria del cotxe.

Què recomanaries a estudiants amb les teves mateixes inquietuds?

Alguna cosa que recomanaria és que, encara que simulació de conducció soni molt pràctic, crec que tenir una base teòrica sòlida és molt important. Quan estàs simulant i estàs, per exemple, llegint dades, saps realment el que estàs llegint, i si estàs comparant dos vehicles, per exemple, veus els canvis que hi ha; ho entens, i saps per què està passant. Tenir una base sòlida t’ajuda un munt en aquest procés.

Has coincidit amb companys de l’EUSS?

Concretament amb en Gonzalo, treballem conjuntament en el mateix departament, encara que fem tasques diferents. Haver començat alhora en 2014  l’EUSS i ara estar aquí treballant junts, la veritat que és una cosa que, no sé si esperàvem, però que és gratificant i que facilita el dia a dia, ja que ens coneixíem prèviament.