El professor de l’EUSS Jordi Cruz publica dos articles a la revista ‘Spectrochimica Acta Part A : Molecular and Biomolecular Spectroscopy’

El Dr. Jordi Cruz, professor de l’Escola Universitària Salesiana de Sarrià (EUSS), ha publicat dos articles a la revista Spectrochimica Acta Part A (SAA): Molecular and Biomolecular Spectroscopy.

En el primer article titulat: Use of NDSS to discriminate between Parmigiano Reggiano and Grana Padano PDO and their ripening times from grated cheese spectra, s’analitza l’ús de l’espectroscòpia NIR per autenticar formatges amb Denominació d’Origen Protegida (DOP), com el Parmigiano Reggiano i el Grana Padano, i determinar-ne el temps de maduració. L’estudi identifica rangs espectrals clau vinculats a la composició química dels formatges, com greixos, proteïnes i carbohidrats. A més, es destaca la capacitat de l’espectroscòpia per capturar canvis en el color i la textura relacionats amb el procés de maduració. Aquesta investigació valida la tecnologia NIR com una eina no destructiva per combatre el frau alimentari i protegir la integritat dels productes DOP.

El segon dels articles titulat Compositional analysis of alternative protein blends using near and mid-infrared spectroscopy coupled with conventional and machine learning algorithms, estudia l’ús de l’espectroscòpia d’infraroig proper (NIRS) i mitjà (MIRS) per analitzar la composició de mescles de proteïnes vegetals alternatives, incloent-hi llegums, cereals i pseudocereals. L’objectiu principal és determinar el contingut de proteïnes, greixos, carbohidrats i humitat, així com identificar la presència de gluten en aquestes mescles. Els resultats demostren que l’espectroscòpia és una eina eficaç i no invasiva per monitorar processos d’extrusió d’alta humitat, millorant així la qualitat i textura dels productes finals, com els anàlegs de carn.

Les investigacions són avenços significatius en el control de processos alimentaris sostenibles i en l’autenticació en la indústria alimentària i la detecció de fraus.